Rädda Barnen får försvara sig på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Rädda Barnen får hård kritik på sina sociala medier-kanaler efter att SVT avslöjat att organisationens tidigare generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka tagit emot lön samtidigt som hon jobbat heltid på biståndsmyndigheten Sida.

På Rädda Barnens Facebooksida skriver en person:

”Det är tråkigt att det slår mot svenska Rädda Barnen, men som månadsgivare kan jag inte göra skillnad. Charlotte Petri var uppenbart inte värdig det jobb hon hade hos RB, även om det var i London. Hon borde skänka hela den summa hon fått till svenska RB. Då kanske jag återkommer som månadsgivare. Tills dess hoppas jag ni har fortsatt försiktighet vid anställning av giriga ”höga” chefer.”

Andra ironiserar över att Rädda Barnen arbetar mot barnfattigdom, samtidigt som Charlotte Petri Gornitzka med en lön på 100.000 kr från Sida angett sin egen livssituation som anledning till varför hon tagit emot dubbla löner.

”Vi förstår att hon hade ett särskild familjeproblem eller nått sånt! Barnen som har eländigt kan nog säkert förstå att hon behöver dessa pengar mycket bättre än dom!! Nä inte ska väl vi vara missnöjda (jag är ironisk)”.

Får också stöd

På Twitter skriver en som uppger att han skänkt pengar till Rädda Barnen:

”Även om hennes situation var tuff så kan jag inte föreställa mig den ens nuddade vid den som de barn vi vill hjälpa upplever”.

Men Rädda Barnen får inte bara kritik, utan också stöd på sociala medier. På Facebook skriver en person:

”Jag har fullt förtroende för svenska RB. Skulle vara snyggt om det som ses som dubbel lön betalades tillbaka till RB.”

Charlotte Petri Gornitzka hävdar att summan på närmare 500.000 kr som hon fått från Rädda Barnen var ett avgångsvederlag. Rädda Barnen tillbakavisar påståendet och säger att chefer på organisationen inte har avgångsvederlag i sina anställningsavtal.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet