Illustrationsbild/Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) Foto: TT

Regeringen: Djurplågeri ska kunna ge fängelse i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

De som gör sig skyldiga till grova överträdelser mot husdjur eller boskap ska kunna dömas till mångåriga fängelsestraff. Det anser regeringen, som nu har klubbat igenom en lagrådsremiss.

– Vi tycker att det är rimligt att den här typen av brott, när de är allvarliga, ska ha en tuffare påföljd, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), till Ekot.

I dag döms den som gjort sig skyldig till djurplågeri ofta till villkorlig dom och dagsböter. Detta kan dock komma att ändras i framtiden.

Nu har regeringen nämligen klubbat igenom en lagrådsremiss som, om den får grönt ljus i riksdagen, skulle innebära att den som döms riskerar fängelse i mellan sex månader och fyra år. Enligt förslaget ska en ny brottsrubricering, grovt djurplågeri, införas.

Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) finns det flera exempel på när lagen skulle kunna användas, exempelvis om djur har tillfogats svåra skador, om lidande har uppstått under lång tid eller om djur har skadats i syfta att skaffa sig ekonomiska fördelar.

– De allra flesta som har djur i Sverige, oavsett om det är privatpersoner eller näringsverksamheter, sköter djuren väldigt väl. Men i de fall där man inte gör det har vi haft problem med med otillräckliga verktyg som ger otillräckliga påföljder, säger Nilsson till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer