Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson: ”Jag tycker inte alls det tagit lång tid” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Besked: Kristersson (M) får ytterligare två dagar på sig att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) får ytterligare några dagar på sig att slutföra regeringsförhandlingarna med partierna på högersidan. Det stod klart efter att moderatledaren informerat talmannen om läget i regeringsbildningen. På måndag väntas riksdagen rösta om han ska släppas fram som statsminister.

– Vi har kommit i mål och är överens men det återstår några detaljer, säger moderatledaren.

Talman Andreas Norlén skriver i ett pressmeddelande att Kristerssons sonderingsuppdrag förlängs till på fredag, då de två ska träffas igen.

– Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras, skriver talmannen.

Efter onsdagens möte höll Ulf Kristersson presskonferens. Frågorna om varför han inte lyckats slutföra regeringsförhandlingarna var många, beskeden få.

 – Det är några detaljer som vi behöver reda ut för att kunna presentera allting samlat, och jag har begärt ytterligare några dagar för att förhandla fram regeringsunderlaget. Jag förbereder mig för en statsministeromröstning i riksdagen på måndag, säger han.

Går inte in på detaljer

Vilka detaljer som ännu inte är på plats vill Kristersson inte gå in på, men han hävdar att det absolut inte handlar om några avgörande frågor för regeringsbildningen. Vilka partier som kommer ingå i regeringen vill han inte heller berätta.

Kristersson värjer sig också mot bilden att förhandlingarna ska ha varit segdragna, utan hävdar att han haft exakt två veckor på sig.

– Ingen känner sig stressad, men alla tycker att läget i omvärlden just nu ger skäl för driv i steget. Det finns ingen anledning att upprepa tidigare regeringsbildningars oändliga långdragenhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M-ledaren Ulf Kristersson ber talmannen om mer tid för regeringsbildningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT
  • Talmannen Andreas Norlén har förlängt Moderatledaren Ulf Kristerssons uppdrag att bilda regering.
  • Kristersson har nu till på fredag på sig, då han senast måste slutrapportera sitt uppdrag.
  • Förutsatt att Kristersson har underlag för en regering kommer talmannen samma dag föreslå Kristersson som statsminister för riksdagen. Riksdagen kan därefter bordlägga ärendet en gång på fredagen, och en gång på lördagen.
  • En statsministeromröstning kan efter det ske på måndagen den 17 oktober.
  • Enligt talmannen är tidsschemat preliminärt.

Källa: Talmanskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.