Kommunerna klarar inte av sina åtaganden enligt socialtjänstlagen. Foto: TT

Kommunerna klarar inte flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen träffades cheferna från kommunernas Individ- och familjeomsorger, hos Regionförbundet. I länet har kommunerna samverkat genom den här gruppen i flera år. Men just nu finns en fråga som står högst på samtliga kommuners dagordning.

Bergs kommun har rent av anmält sig själv enligt Lex Sarah. De ensamkommande flyktingbarnen har anlänt i sådan omfattning att kommunen inte längre klarar sina ålägganden i socialtjänstlagen.

Med de är långt ifrån ensamma om dilemmat:

#flykt

– Vi har just nu 94 ensamkommande barn och ungdomar. Det har inneburit att vi tvingats öppna nya boenden och anställa mer personal, berättar Magnus Ahlström hos Strömsunds kommun.

Men beskrivningen gäller för alla kommuner i länet och för all del också landet. Den stora ökningen av ensamkommande barn gör att man inte hinner följa upp gjorda placeringar och utredningsarbetet hinner varken dokumenteras eller utföras inom lagstadgad tid.

Önskar bättre samordning

En bättre samordning mellan länets kommuner skulle kunna vara ett steg i rätt riktning. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har en handlingsplan som bygger på just samordning. Och de kommer hit redan till veckan.

– På tisdag hölls det en konferens i Östersund om SKL:s plan ”Stärkt skydd för barn och unga”. Syftet är att vi ska identifiera områden där vi kan utvecklas inom social barn- och ungdomsvård, både på kort, och lång sikt, säger projektledaren Elin Ring.

Socialsekreterarna är i dag den verkliga hårdvalutan ute hos kommunerna. Bräcke kommun är inget undantag.

– Vi har lyckats bemanna de nya HVB-hemmen man just socialsekreterare är det ju väldigt svårt att få tag i, understryker Anneli Valter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet