Carl Johan Sonesson (M) inväntar den externa utredningen om Vårdexpressen. Foto: SVT

Regionrådet efter avslöjandet om Vårdexpressen: ”Det ser inte kul ut”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne måste gå till botten om det gått begåtts fel i upphandlingen av det digitala verktyget Vårdexpressen. Det menar regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

– Den bild som SVT och Uppdrag granskning ger är allvarlig, konstaterar Sonesson.

När regionstyrelsens arbetsutskott träffades på tisdagen var en av frågorna hur upphandlingen gått till. En extern revisionsfirma, PWC, utreder på regiondirektörens uppdrag om det skett några oegentligheter.

– Jag vill ha deras rapport i min hand, innan jag kan säga att det är på ett visst sätt klart och tydligt. Men det ser ju inte särskilt kul ut, säger Carl Johan Sonesson.

Vården och AI-verktyget

Tjänsteman stängdes av

I SVT:s program Uppdrag granskning framkom uppgifter om att det finns personkopplingar mellan företaget Vårdinnovation, som sålt verktyget, och anställda inom Region Skåne.

Även regiondirektören Alf Jönssons dotter har kopplingar till bolaget. Hon har varit timanställd i bolaget. Alf Jönsson har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne:

– Att det finns släktskap eller att folk känner varandra inom en mindre region betyder i sig inte att det har förekommit oegentligheter.

Utredningen klar senare i vår

Uppgiften om att Alf Jönssons namn kommit upp i granskningen kommenterar Carl-Johan Sonesson så här: 

– Vilket ansvar regiondirektören och andra tjänstemän har blir en sak vi får titta på när vi väl får rapporten.

PWC-utredningen ska presenteras för politikerna i Region Skåne ”någon gång under våren” enligt de besked Sonesson fått.

Vårdinnovations vd, Damon Tojjar, förnekar att han skulle ha haft oegentliga kontakter med Region Skåne i samband med upphandlingen.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen har brutit samarbetet med Vårdinnovation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet