Foto: SVT/TT

Asper: Så gjorde spanska klubben för att undkomma skatt

Uppdaterad
Publicerad

Svarta pengar och brevlådeföretag för utländska spelare – den stora läckan kring Panamadokumenten avslöjar bland andra spanska Real Sociedads system. En av spelarna som klubben introducerade för skatteplanering var förre svenske landslagsmålvakten Mattias Asper. ”Det var på det sättet som man gjorde”, säger svensken till SVT Sport.

I ett år har journalister över hela världen arbetat med den enorma läckan på 11,5 miljoner dokument som avslöjades på söndagskvällen, och som visar hur rika och mäktiga personer skatteplanerar med brevlådeföretag i skatteparadis. I Sverige är det SVT som har tagit del av dokumenten, och de rör inte bara politiker och företagstoppar, utan även personer från sportens värld.

SVT Sport har tidigare berättat om Lionel Messi, Michel Platini och frågetecken kring Fifas etiska kommitté som kommer fram i dokumenten som har läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca. Där finns också uppgifter om den spanska klubben Real Sociedad.

Panama-dokumenten

Sju utländska spelare i klubben i början av 2000-talet fick löner utbetalade genom offshorebolag. Darko Kovacevic, Nihat Kahveci, Sander Westerveld, Tayfun Korkut, Valeri Karpin, Gabriel Schürrer – och svenske Mattias Asper.

”Var kutym”

Asper känner inte igen namnet Mossack Fonseca mer än från det senaste dygnets nyhetsrapportering, säger han när SVT Sport ringer upp. Däremot är han väl bekant med Burton Associates, det Bahamasregistrerade företaget som han ägde.

– Det gick till typ så, att genom min klubb i Spanien hade vi en överenskommelse , och sedan gjorde jag det som man skulle göra där nere, som var kutym, kan man säga, säger Asper.

Klubbens vd Iñaki Otegi har via en presstalesman kommenterat uppgifterna om hur spelarna betalades med att: ”det här sättet att använda företag utomlands för att betala de utländska spelarna var och är praxis i alla spanska fotbollsklubbar.”

Asper själv hade inte någon särskilt aktiv del i arrangemanget, säger 42-åringen, som nu är assisterande tränare i Mjällby.

– Jag var inte speciellt insatt i hur det skedde generellt. Det var så jag trodde det fungerade, eller tror. Det var så jag fick det presenterat för mig, och det var liksom ingenting som var konstigt på det sättet.

”Reagerade inte”

– Jag hade ingen koll på det på egen hand kan man väl säga, utan det var på det sättet som man gjorde. Och då gjorde jag precis som alla andra gjorde, och det var inget konstigt vad jag förstod på dem. Och jag reagerade inte heller kan man säga.

I de läckta dokumenten finns bland annat mejl och kontrakt, som bland annat visar företaget  Burton Associates upplösning 2004, två år efter att Asper lämnade Spanien och flyttade hem till MFF.

Det finns ett handskrivet formulär med information om Asper som kund i banken Canal Trust på Jersey. Där redovisas tillgångarna i bolaget som 300 000 pund, och ursprunget till relationen med banken beskrivs som att Asper introducerades av Real Sociedad. Det står att Aspers tillgångar kommer från hans kontrakt med Sociedad och före detta klubbar. Något som kan tyda på att han själv inte har fyllt i formuläret är att hans inkomster uppges komma från lön i Real Sociedad och IFK Göteborg, den sistnämnda en klubb som Asper inte har spelat i.

– Det var många år sedan så jag har inte riktigt koll, men det är klart att det var lite problematiskt, säger Asper om systemet.

– Det är alltid så, en massa papper hit och dit, det är klart att det var mer krångligt. Det var inte som jag  var van vid innan. Det var mer krångligt.

Gjorde självrättelse

Från 1 januari 2012 införde skattemyndigheten i Sverige möjligheten att göra en så kallad självrättelse: den som har utländska tillgångar kan ta ta hem dem till Sverige, deklarera och skatta för dem sex år tillbaka i tiden, och slipper då eventuella påföljder som skattetillägg eller anmälan om brott.

Mattias Asper är en av dem som har utnyttjat möjligheten. Han har gjort en självrättelse för taxeringsåren 2008 till 2011.

– Jag kan inte säga mycket mer än att hänvisa till att jag gjorde en självrättelse för några år sedan. Man blir mer medveten, ju äldre man blir så blir man kanske mer medveten om verkligheten. Man inser att man kanske ska bo i Sverige resten av livet. Då fanns det saker som jag var tvungen att visa. Jag ville vara rak och ärlig mot Sverige också, jag ville liksom inte gömma undan eller göra någonting sådant. Men det var mer att det fanns lite pengar som var där, och då var jag tvungen att visa dem, säger Asper.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läcka kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

För Sveriges del har SVT och Uppdrag granskning tagit del av läckan.

De läckta dokumenten avslöjar hu Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet