SVT:s reporter Oskar Brusén valde att göra ett andra antikroppstest ett halvår efter att han testat positivt – och i klippet får han reda på om han har kvar några antikroppar. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Så ska du tänka om du har antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

Vad som gäller om man har antikroppar för covid-19 råder det delade meningar kring. Det är osäkert exakt hur länge antikropparna finns kvar i kroppen och hur stor risk det är att man sprider viruset vidare till andra.

– Många ser det som att man är immun, som att man har en sköld runt omkring sig, säger forskaren Marcus Buggert.

Forskaren Marcus Buggert leder en grupp på Karolinska institutet som forskar kring covid-19 och anitkroppar. Han menar att även om antikroppar minskar risken att man insjuknar igen – så kvarstår risken att man kan smitta andra.

– Jag tycker inte att det är ett immunitetspass för att man ska kunna gå ut och festa eller träffa äldre personer i riskgrupp, säger Marcus Buggert.

Självisolering innan julfirande

Och med julhelgen som kryper närmre finns det fortfarande frågetecken kring hur och om man kan fira med släkt och vänner, speciellt med de som tillhör en riskgrupp. Marcus Buggert tror att ett julfirande med släkten ändå är möjligt – men då gäller det att ta till säkerhetsåtgärder.

– Jag skulle rekommendera alla där ute att sätta sig i en 10 dagars karantän innan jul, säger han.

I videoklippet ovan testar sig SVT:s reporter för antikroppar en andra gång  – efter att ha testat positivt ett halvår tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.