Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Foto: Vlada Cakic/SVT

Sanktioner mot Belarus ”så snabbt som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots hot om svar på tal från Belarus president har EU:s utrikesministrar enats om att så snabbt som möjligt ta fram en sanktionslista.
– Alla enades om att det också ska vara sanktioner på hög politisk nivå, säger utrikesminister Ann Linde till TT.

Mötet som hölls mellan EU:s utrikesministrar i Berlin under torsdag och fredag var informellt och inte avsett att leda till konkreta beslut, men det fanns ändå stor enighet om situationen i Belarus och sanktioner mot dess regim, säger Linde.

– När det gäller Belarus har stats- och regeringscheferna bekräftat att EU ska sätta upp en sanktionslista, och vi diskuterade just det. Alla enades om att det ska vi naturligtvis göra, och det ska också vara sanktioner på hög politisk nivå. Vi enades också om, efter lång diskussion, att vi behöver ta fram listan så snabbt som möjligt, säger Linde som inte vill gå in närmare på vilka personer som kan hamna på den.

Belarus hotar med att svara med samma medel om omvärlden inför sanktioner mot landet. President Alexander Lukasjenko säger att det till exempel kan bli aktuellt att blockera varutransportvägar, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Belta.

”Överväger erbjudandet”

Sverige och Albanien har tidigare erbjudit sig att hjälpa till att medla mellan regimen i Belarus och oppositionen. Oppositionen har tackat ja, enligt Linde, medan regimen fortfarande överväger erbjudandet.

– Samtidigt som jag var i Berlin var min kollega och tillika premiärminister från Albanien, Edi Rama, i Wien på ett specialinsatt möte som bara handlar om detta. Någon form av svar är att man fortfarande överväger erbjudandet från Albanien och Sverige, men att det inte är aktuellt just nu. Regimen har inte stängt dörren, men man har inte heller välkomnat, säger Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet