Demonstrationer i Oslo. Foto: Dag Robert Johansen/NRK & Ida Laingen/NRK

600 dagar sedan Fosendomen – markeras med demonstration

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har 600 dagar gått sedan domen i Höyesterett förklarade vindparken på Fosen olaglig och ett brott mot mänskliga rättigheter. Nu markerar återigen demonstranter sitt missnöje mot regeringens agerande och att ingenting har hänt.

– Vi kräver fortfarande att vindturbinerna rivs, säger Elle Nystad, ordförande för NSR nuorat, till NRK.

99 dagar har gått sedan ockupationen av olje- och energidepartementet i Oslo och den efterföljande demonstrationen som blev en av vår tids största. På initiativ av NSR nuorat och Natur og ungdom har demonstranter under fredagen samlats i Oslo för att återigen demonstrera mot regeringens hantering av Fosensaken.

Under fredag förmiddag samlades flera hundra demonstranter på Slottsplassen där kungen och regeringen träffades i kongen i statsråd. Därefter har en del av dem samlats utanför statsministerns kontor för att blockera ingångarna dit.

– Vi är här för att påminna kongen i statsråd att vi följer med och förväntar oss åtgärder för att brottet mot mänskliga rättigheter upphör, sa Elle Nystad till NRK i Slottsplassen.

Mötte ministrar

Statsministern Jonas Gahr Støre och olje- och energiministern Terje Aasland mötte demonstranterna på Slottsplassen.

– För det första är jag glad att möta er här. Vi har varit på statsråd nu och jag vill säga er att saken inte står stilla, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Representanter från NSR Nuorat och Natur og ungdom är samlade utanför statsministerns kontor där de har etablerat en blockad och satt upp en lávvu och ska övernatta där. Demonstranterna har inga planer på att flytta på sig om polisen så kräver. De har också meddelat att de kommer att kedja sig fast för att hålla blockaden.

– Det sätter hela demokratin och rättsstaten i stor fara, när vi ber statsministern att ta ansvar, så som han personligen lovade oss vid förra demonstrationen. Därför kommer vi att campa utanför hans kontor och vakta ingången de sista timmarna innan 600 dagar har gått, säger Elle Nystad till NRK Sápmi.

Markera och stötta

Syftet med demonstrationen är att stötta renskötseln på Fosen och påminna regeringen om löftena som gavs om att stoppa brottet mot mänskliga rättigheter.

– Det har snart gått 100 nya dagar med rättighetsbrott. Det är oacceptabelt. Vi har gett upp hoppet på Aasland och olje- och energidepartementet, som insisterar på omtag genom nya utredningar istället för och följa Höyesterettsdomen, säger Elle Nystad.

Även under lördagen pågick demonstrationer i den norska huvudstaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.