Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch om Kristdemokraternas syn gruvor och jakt- och fiskeförvaltning. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Ebba Busch (KD): ”Sverige ska värna identiteten som en stolt gruvnation”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen var det dags för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att utfrågas inför riksdagsvalet den elfte september. Hör hela intervjun med henne hos Sameradion.

Ebba Busch är positiv till fler gruvor i Sverige, och anser att det behövs brytas litium, kobolt och grafit för att bidra till klimatomställningen. Hon är också positiv till regeringens gröna ljus för fortsatta planer på en koppargruva i Gállok/Kallak.

– Jag tycker det är en otroligt svår avvägning men i grunden tycker jag ändå att det är positivt att vi fick till slut ett besked om möjligheten till en ny gruva.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Hellre fler än färre gruvor

När ett område då utpekas som rikintresse både för mineralnäring och rennäring, är det alltid mineralnäringen som ska gå före i riksintressefrågan?

– Nej inte alltid. Det är flera olika delar som ska vägas in och det är anledningen till att vi har de långa och ganska komplicerade processer som vi ha nu. Men jag förstår också att det är svårt att döma av där flera principiella ingångar i lagstiftningen delvis står emot varandra. Men generellt sett så tycker jag att Sverige ska värna identiteten som en stolt gruvnation och att vi snarare behöver se fler än färre, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i Sameradions partiledarutfrågning.

Se Ebba Busch om hennes syn i jakt- och fiskefrågor i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet