Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Rauna Kuokkanen, professor i urfolksforskning vid Lapplands universitet, om hur det finns fall om att folk även ljuger om att de är samer. På bilden: Buffy Sainte-Marie. Foto: Mark Zaleski

Efter anklagelserna – kräver att Buffy Sainte-Marie fråntas prestigefullt pris

Publicerad

Buffy Sainte-Marie anklagas för att ha ljugit om sin bakgrund.

Nu kräver Indigenous Women's Collective att urfolksikonen fråntas priset Juno Awards som hon tilldelades 2018.

Urfolksikonen Buffy Sainte-Marie är i rejält blåsväder. Hon har alltid hävdat att hon tillhör ursprungsbefolkningen Piapot cree nation i Kanada, men enligt en dokumentär från CBC har 82-åringen ljugit om sin bakgrund och är i stället född i USA.

”Jag är en stolt medlem av ursprungsbefolkningen med djupa rötter i Kanada”, skrev ikonen i ett försvarstal.

Efter dokumentären har det uppstått reaktioner och organisationen för urfolkskvinnor, Indigenous Women's Collective i Kanada, kräver att Sainte-Marie fråntas Juno Awards-priset som hon tilldelades 2018 för bästa inhemska album.

”Vilseledde urfolksungdomar”

”Detta bedrägeri gjorde det möjligt för henne att dra nytta av ett mycket avsiktligt och falskt narrativ som vilseledde tusentals urfolksungdomar, vuxna och mest tragiskt, urfolksöverlevare av kolonial skada”, skriver Indigenous Women's Collective i ett uttalande på X (tidigare Twitter).

Organisationen bildades efter en annan CBC-granskning där man fann att den högprofilerade akademikern Mary-Ellen Turpel-Lafonds påståenden om att vara av Cree-härkomst inte stämde överens med offentligt tillgängliga dokument.

Hon fråntogs sedan flera utmärkelser och de vill alltså nu att samma sak ska hända Sainte-Marie.

Ira Lavallee, tillförordnad chef för Piapot First Nation, säger dock att man inte kommer vända ryggen åt Sainte-Marie.

– Jag kan förstå att många av vårt folk känner sig förrådda. Men oavsett hennes härkomst är det legitimt att adoptera henne i vår kultur, säger hon.

Likheter med Sápmi

Rauna Kuokkanen, professor i urfolksforskning vid Lapplands universitet, tycker sig se likheter med vad som sker i Sápmi.

– Vi har grupper som låtsas vara samer och på det sättet försöker få förmåner. I Sápmi finns särskilt politiska fördelar, säger hon.

Kuokkanen jämför Buffy-storyn med konflikter i Sametinget på finsk sida där det länge pågått en debatt om att finländare med svag eller ingen samisk koppling tagit sig in i Sametinget och den vägen kunnat nå politisk makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.