Åklagaren har lagt ned förundersökningen mot Sametingets styrelseordförande. Foto: Anna-Karin Niia/SVT

Förundersökningen mot Sametingets styrelseordförande är nedlagd

Publicerad

Förundersökningen mot Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson rörande tjänstefel i samband med anställningen av en politisk sakkunnig är nedlagd. Det rapporterar Sameradion.

Det var i början av sommaren som kanslichef Fredrik Österling polisanmälde Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och även politisk sakkunnig för misstanke om korruption. Det i samband med att styrelsen gav den förtroendevalda politikern ett avlönat uppdraget som politisk sakkunnig.

Skälet till polisanmälningarna är att kanslichefen menar att anställningen inte gått rätt till. Österling kommenterade då saken så här:

”Dialog är ju alltid att föredra, men nu kommer vi till en punkt det handlar om just hur man använder de offentliga medlen och där har vi då olika uppfattningar och då är det bättre att vi låter rättsvårdande myndighteter avgöra”

Även förundersökningen mot politisk sakkunnig har lagt ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.