Självmord drabbar världens urfolk hårdare

Uppdaterad
Publicerad

Urfolks självmord är ett stort globalt problem om man jämför urfolkssamhällen med icke-urfolkssamhällen.

– Om man jämför urfolkssamhällen med icke-urfolkssamhällen så är självmord globalt sätt ett stort problem. Däremot är vi samer ”de lyckligt lottade” i det sammanhanget, om man jämför med andra urfolksgrupper i Arktis, säger psykologen och forskaren Petter Stoor, som är verksam vid Umeå universitet. Han fortsätter:

– Sjävmord är ett jättestort problem som i många urfolkssamhällen är kopplade till sociala problem, att man inte har jobb, att man har fattigdom, man har inte boenden och så vidare. Den typen av problem är vi ju ganska förskonade ifrån i Sápmi, som tur är.

Ger ökat självstyre hos urfolkssamhällen färre självmord?

– Det finns en del forskning från Kanada som stödjer det, men jag skulle inte säga att det finns forskning som entydigt stödjer att så skulle det förhålla sig, som exempel har vi många urfolkssamhällen där man har ganska mycket självbestämmande och där man ändå har jättestora problem med självmord, berättar Petter Stoor, vars forskningsintresse är hälsan och suicid hos urfolk och män i Sápmi och Arktis.

Petter Stoor har arbetat med att ta fram en plan för att förebygga självmord i Sápmi. I arbetet lutade de sig både mot tidigare forskning men också konsultationer med personer som arbetar med självmordsprevention bland samer. De såg en koppling självbestämmande och psykisk hälsa.

-Självbestämmande lyftes och särskilt i relation till arealkrävande näringar, som exempelvis renskötsel. Det uppfattas bland samiska självmordsförebyggare, gräsrötter, att det är ett problem att samer har så litet inflytande, så liten makt, över saker som berör en i så hög grad. Det är särskilt kopplat till land- och vattenrättigheter, därmed kopplat till samiskt självbestämmande.

Aktuell forskning om urfolks självmord globalt

Läs vidare om utbredningen av urfolks självmord globalt:

Global incidence of suicide among Indigenous peoples: a systematic review 

Och den här texten har fokus på suicid bland Arktis urfolk:

Suicide in circumpolar regions: an introduction and overview

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.