Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maxida Märak Foto: Johanna Tjäder, SVT & TV4

Maxida i tårar när hon tolkar låt om förortens gängmord

Uppdaterad
Publicerad

När Maxida Märak nyligen medverkade i TV4:s Så mycket bättre tolkade hon Cherries låt Änglar, som handlar om förorternas gängmord. Låten rörde vid smärtan av de vänner hon själv förlorat i självmord.

När Maxida Märak nyligen medverkade i TV4:s Så mycket bättre, tolkade hon Cherries låt Änglar, som handlar om förorternas gängmord. Låten rörde vid smärtan av de vänner hon själv förlorat i självmord.

– I min kultur har konsekvenserna blivit, på ganska kort tid och väldigt mycket, självmord. Det är så otroligt många som tar livet av sig hos oss, så jag behöver alla era händer för att räkna mina vänner som gått bort eller valt att inte leva mer, säger Maxida Märak i programmet.

Vill se mer resurser till samisk hälsovård och -forskning

Forskning där man jämför självmord bland samer och övrig befolkning saknas i Sverige från de senaste 20 åren. Men tidigare forskning visar att det generellt sett inte är fler samer som tar sina liv på svensk sida, än svenskar i allmänhet. Däremot visar en ny studie att det är fler unga renskötande män som själva avslutar sina liv.

Avsaknaden av samisk suicid- och hälsoforskning är ett problem menar Maxida Märak:

– Om man inte sätter in resurser i Sápmi för forskning eller ordentlig sjukvård som det går att föra statistik på, är det inte så konstigt att det inte finns forskning.

Som artist ser hon ett ansvar att uppmärksamma detta.

– Har man de privilegier jag har så är det mitt ansvar att göra förändring om jag ser orättvisor. Ingen har råd att vara neutral idag, avslutar Maxida Märak.

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden, 1177.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00. OBS! Hjälplinjen stänger den 31 december 2019.
  • Bris För den som är under 18 år går det att ringa till, eller chatta med Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag dygnet runt.

Källa: Mind.se/TT/Bris

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer