Anders Lidén under tiden då han var FN-ambassadör i New York. Foto: Henrik Montgomery/TT

Han blir ny ordförande för sanningskommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Anders Lidén, tidigare FN-kommissionär, ambassadör och ordförande för Unicef, tar över som ordförande för sanningskommissionen.

Kulturdepartementet har tillsatt honom efter Kerstin Calissendorffs avhopp tidigare i sommar.

Det var i juli som det kom fram att Kerstin Calissendorff slutar som ordförande i sanningskommissionen som ska granska statens övergrepp mot det samiska folket.

Beskedet då var att hon sitter kvar tills någon ny har tillsatts.

Tidigare ambassadör

Under tisdagen blev det klart att Kulturdepartementet tillsätter Anders Lidén på posten.

– Jag är glad att utse Anders Lidén till ny ordförande för Sanningskommissionen. Regeringen fortsätter följa det viktiga arbetet att granska den förda politiken gentemot det samiska folket, och att kartlägga övergrepp, kränkningar och rasism som samer utsatts för, säger kulturminister Parisa Liljestrand i ett pressmeddelande.

Lidén har en lång karriär bakom sig på både Utrikesdepartementet, inom FN och som styrelseordförande för Unicef. Han var svensk FN-ambassadör 2004-2010 . Ambassadör i Harare 2010-2012 och i Helsingfors 2012-2016.

– Vi välkomnar Anders Lidén som ny ordförande för sanningskommissionen, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att en ny ordförande snabbt kommit på plats och kan fortsätta leda sanningskommissionens viktiga arbete. Vi vill tacka Kerstin Calissendorff för tiden som ordförande, säger Marie Persson Njajta, sammankallande för Sametingets styrgrupp för en sanningskommission.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson om Kerstin Calissendorffs (bilden) avgång som ordförande för Sanningskommissionen för det samiska folket. Foto: Josefine Holgersson/SVT Sápmi

Sanningskommissionen

Den 4 november 2021 beslutade regeringen om direktiv för en kommitté i form av en sanningskommission för att kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna i ett historiskt perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket. Kommissionen ska redovisa sitt slutbetänkande den 1 december 2025.

Källa: Kulturdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.