Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Hällgren ser att rasismen mot samer snarare ökar än minskar. Foto: SVT

Ungdomsredaktör: ”Samer matas med rasism dagligen

Uppdaterad
Publicerad

15 olika 2-3 minuters klipp där samer vittnar om den rasism som man som same blir utsatt för i samhället. Det är den nya serien Min Story på SVT Play. Enligt vittnesmålen verkar rasismen vara helt accepterad, både i verkliga livet och i sociala medier.

För fem år sedan genomförde SVT Sápmi och Sameradion ett projekt under namnet #vardagsrasismmotmigsomsame. Tidningen Nuorats nuvarande chefredaktör Katarina Hällgren var redaktör och projektledare för projektet som under en veckas tid i mars 2017 samlade in vittnesmål och berättelser om den rasism som samer utstår och har utstått under åren.

Klimatet ännu hårdare

När hon nu hör vittnesmålen i serien Min Story känner hon igen berättelserna och menar att det inte har blivit bättre, snarare ett ännu hårdare klimat mot samer.

– Jag tänker att det här är ju någonting som många samer upplever idag. När jag tittar på det här berättelserna så känner jag igen delar från de berättelser som delades då.

Katarina Hällgren säger att känslan av rasism mot samer finns ständigt närvarande hos samer, man vet att det finns och man försöker hantera det, exempelvis genom att undvika vissa forum i sociala medier.

– Att man inte läser kommentarer, man undviker vissa sidor, när det gäller tidningsartiklar undviker man att gå in och läsa eftersom man vet i förväg vad som skrivs, allt för att slippa matas med den här rasismen, säger Katarina Hällgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.