Renar utfodras utanför Kiruna. Foto: Mikaela Sjöstedt, SVT Sápmi

Näringsdepartementet: ”Det finns redan pengar till klimatanpassning”

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets politiker menar att det behövs ett klimatstöd, utöver katastrofskadeskyddet som är för utfodring vid låst renbete. Från näringsdepartementet meddelas att det inte är aktuellt.

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherbergs pressekreterare hänvisar våra frågor om klimatstöd vidare till departementet. Det är från näringsdepartementets pengasäck som anslaget för främjande till rennäringen kommer.

– Anslaget höjdes med 15 miljoner kronor för i år, och 12 miljoner årligen från nästa år. Den höjningen motiveras av rennäringens utmaningar i form av rovdjur och ett förändrat klimat, svarar Ruona Burman, departementssekreterare.

Klimat

Sametinget menar att ett klimatstöd behövs till även andra klimatanpassningar, ser ni vidare på den frågan?

– Inte för närvarande. Vi har lämnat fritt till Sametinget hur man vill använda pengarna. Sedan har även Länsstyrelserna finansiering till klimatanpassningsåtgärder, där man samarbetar med Sametinget.

Samarbetet med länsstyrelsen när det gäller klimatanpassning rör medel till samebyar som vill ta fram klimat- och sårbarhetsanalyser.

– Vi har under några års tid samverkat med sametinget för att ge medel till samebyar som vill ta fram klimat- och sårbarhetsanalyser. Men min uppfattning är att det är ju inte sådant stöd som det här med klimatstöd, som efterfrågas av samebyarna, berättar Micael Bredefeldt, klimatsamordnare på Norrbottens länsstyrelse.

Är inte nöjda med svaret

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson har tidigare sagt att klimatstöd väntas bli en av styrelsens prioriterade områden som man lägger fram till regeringen i början av nästa år, och det står han fast vid.

– Vi är inte nöjda med det svaret från departementet. I främjandeanslaget är en viss del till katastrofstöd. Men vi behöver ett fast klimatstöd, där man från renskötselns sida vet om att det finns medel, att man snabbt får ut pengar. Idag får man lägga ut och hoppas på ersättning, som kanske inte pengarna räcker till.

De extra miljonerna ni fått, kan ni inte använda de till ett klimatstöd?

– Jo, men vi har ju fullt upp med att täcka rovdjursersättningar, så de medlen är som redan uppbokade. Vi kommer att jobba för att vi får någon typ av klimatstöd. Sverige betalar internationellt för klimatanpassning, de borde kunna betala här också, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet