Lars Jon Allas, i mitten, åtalas för misshandel och olaga hot. I klippet hör du ombudet Inger-Ann Omma som är övertygad att åtalet kommer ogillas. Foto: Hans Sternlund/SVT

Lars Jon Allas frikänns från anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare tingsrätt frikänner Lars Jon Allas för alla anklagelser om misshandel och olaga hot. Det har gått fyra och ett halvt år sedan mötet längs skoterleden som ledde till rättegång, och under onsdagsförmiddagen kom domen.

Lars Jon Allas stod åtalad för försök till skadegörelse, misshandel och olaga hot. Han frikänns på alla punkter.

Det var under påsken 2018 som dåvarande sametingspolitikern Lars Jon Allas polisanmäldes för olaga hot och försök till misshandel, efter ett möte med hundspannsturister. Enligt åtalan ska han ha slagit en guide med spade och hotat denne med kniv.

I domen skriver Gällivare tingsrätt att ingen annan person på platsen har sagt sig ha uppfattat situationen som att Lars Jon Allas hotade guiden med kniven, och att tingsrätten inte anser gärningarna stärkta.

Lars Jon Allas har hela tiden nekat till anklagelserna, och sade i rätten att han inte uppträtt hotfullt.

Tingsrätten skriver att målet har krävt onormalt mycket arbete för försvararen och målsägandebiträdet, och de skriver vidare att på grund av utgången ska staten därför stå för rättegångskostnaderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.