Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen. Foto: Stefan Karlsson

Nu startar Sáminuorras årsmöte i Ábmou

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlas över hundra samiska ungdomar från hela landet i Ábmou (Åmsliden) i Västerbotten på Sáminuorras förbundsmöte och ungdomskonferens.

Temat för helgen är att ungdomsorganisationen firar 60 år – ett tema som genomsyrar konferensen.

Organisationen Sáminuorra startades 1963, då som ungdomsförbund under Svenska Samernas Riksförbund, SSR. Men redan på 1970-talet blev organisationen självständig.

Sáminuorra har under årens lopp varit initiativtagare bland annat till samiska konfirmationslägret, Sametingets ungdomsråd och flera proteströrelser.

Under konferensen arrangeras workshops, föreläsningar och panelsamtal som blickar tillbaka på organisationens historia historia – och hur de i framtiden ska kunna fortsätta ha påverkan på samhället.

”Känner mig som majoritet”

En av deltagarna är 15-åriga Elin-Merete Toven, som går i skola i Hammerdal.  

– Jag känner att jag tillhör en minoritet, när jag går i skolan med andra barn som inte förstår. Då känns det skönt här på Sáminuorras årsmöte att känna sig som majoritet och kunna diskutera frågor som andra personer inte förstår, säger Elin-Merete till SR Sameradion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.