Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av rapporterns författare, Ragnhild Nilsson, slår hål på myten om att samiska väljare röstar borgerligt. Foto: SVT

Ny forskning: Så röstar samerna i riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Vid varje val sedan 2010 skulle Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ha haft egen riksdagsmajoritet, om samiska väljare fått bestämma. Det visar ny forskning, baserad på väljarundersökningar i samband med val till Sametinget.

Samiska väljare röstar rött, det konstaterar statsvetare på Mittuniversitetet och Stockholms universitet (Nilsson, Dahlberg och Mörkenstam), i en artikel som snart ska publiceras i Statsvetenskaplig tidskrift. Vid valet 2018 skulle 39,4 procent av de samiska väljarna röstat på Socialdemokraterna. Och 16, 9 procent skulle röstat på Vänsterpartiet.

– Det har ju levt kvar en bild av att de renskötande samerna i hög grad röstar borgerligt men det kan vi helt avfärda, så ser det inte ut. Man är väldigt mycket åt det vänstra blocket, säger Ragnhild Nilsson, en av statsvetarna, och SVT Sápmis valexpert.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Moderaterna tredje största partiet

Det är ett glapp ner till det tredje största partiet i senaste undersökningen. Det är Moderaterna, som har tappat i förtroende de senaste valen. Moderaterna hade 16 procent av de samiska rösterna 2010, och 12,1 procent 2018.

Jämför man hur man i norrlandslänen röstat i riksdagsvalet så röstar de samiska väljarna mest likt väljarna i Västerbotten.

– Liberalerna har länge varit det parti som har stått högt bland samiska väljare och som profilerat sig i samiska frågor. Det är helt borta nu, de får väldigt låg andel röster av de samiska väljarna, berättar Ragnhild Nilsson

Låg andel röster på Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har ökat något mellan varje val. Men det är stor skillnad på stödet till Sverigedemokraterna om man jämför med hur alla väljare i Sverige röstat i riksdagsvalet.

– Jämfört med riksgenomsnittet har SD en väldigt låg andel röster bland de samiska väljarna, säger Ragnhild Nilsson.

Partierna borde vara intresserade

Det är i samband med val till Sametinget som samiska väljare svarat hur de röstat i riksdagsvalet tre år tidigare. Så det kan finnas minnesfel från de som svarat på enkätundersökningen, tillägger forskarna.

Är det viktigt att veta hur just samer röstar?

– Det handlar mycket om Norra Sverige och utvinning av mineraler och energi. Ska man kunna lösa de frågorna så behöver man ta hänsyn till samiska rättigheter och det är svåra avvägningar som behöver göras.  Partierna borde därför vara intresserade av hur de samiska väljarna ställer sig i de här frågorna och till det egna partiets politik för att man också ska kunna hitta de här lösningarna för framtiden.

Så röstar de samiska väljarna (i procent) i riksdagsvalet 2018

I parantes anges valresultatet i riksdagsvalet

V 16,9   (8,0)

S 39,4   (28,3)

MP 7,9  (4,4)

C 9,1    (8,6)

L 3,5     (5,5)

M 12,1  (19,8)

KD 5,2  (6,3)

SD 5,9  (17,5)

Så här har forskarna gått till väga

Analysen baserar sig på data från tre valundersökningar i samband med val till Sametinget (2013, 2017, 2021).

Väljarundersökningen 2013 bestod av enkäter till 5000 personer ur röstlängden till Sametinget, som då omfattade 8322 personer.

2017 bestod undersökningen av 2000 personer ur röstlängden som då omfattade 8788 personer.

2021 bestod undersökningen av 3000 personer av 9220 personer i röstlängden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet