Polisen har säkrat ett skospår i snön bredvid den skjutna renen, till höger om skotern. På bilden med en batong som referensobjekt så man uppfattar storleken. Foto: Polisens förundersökning

Misstänkta för renskjutningen – nu börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Renen har skjutits i maj 2021, efter att först ha jagats och skadats av en hund. Det är två män som åtalas. Händelsen rubriceras som skadegörelse och brott mot rennäringslagen.

Den ene mannens hund ska enligt de misstänkta ha slitit sig, jagat och rivit en ren. De ska då ha följt efter med skoter och avlivat renen. Händelsen inträffade i maj 2021 inom Kiruna kommun och saken tas under tisdagen upp vid Gällivare tingsrätt.

En av de poliser som var på plats uppger i förundersökningsprotokollet att det var obefogat att avliva renen baserat på renens skador, som inte ansågs omfattande.

Enligt polisen var renen skjuten i bogen och i halsen. Polismannen tror att det är ett hagelgevär som använts för att skjuta mot renens hals då det såg ut att vara en stor svärm av hagel.

Männen förnekar brott

Männen menar att det var för att skona renen från lidande efter att den ene mannens hund jagat och skadat renen. Enligt männen har de avlivat renen med ett nackstick med kniv. De har skurit av öronen och menar att det varit för att kunna meddela renskötaren. Någon/några dagar efter händelsen har de meddelat samebyns ordförande. Det är samma dag som polisen sedan var på plats.

Vittangi sameby har varit med om fler renskjutningar. Det här är första som går till rättegång, berättar samebyns ordförande.

– Det är så det ska vara, att det tas upp i rätten. Det är ett djur som fått lida, säger Vittangi samebys ordförande Birgitta Engrund Sohlberg.

Hon fortsätter:

– Det känns som att det går åt rätt håll. Det prövas i den instans det ska prövas, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.