Den norska underrättelsechefen viceamiral Nils Andreas Stensønes när rapporten presenterades i måndags. Foto: Beate Oma Dahle/TT

Norsk rapport: Kärnvapen allt synligare i norr

Uppdaterad
Publicerad

De ryska landstyrkorna på Kolahalvön, nära norska gränsen, har minskat till en femtedel jämfört med antalet före invasionen av Ukraina. Det konstaterar den norska underrättelsetjänsten i en rapport som publicerades i måndags.

Men samtidigt utgör kärnvapen en viktigare del av den ryska militära förmågan i området.

Den 200:e separata motorgevärsbrigadens träningsläger ligger längs Pechengafloden, mindre än en timmes bilresa från gränsen till Norge.

Ödet för de män som för ett år sedan var baserade nära Rysslands fredliga gräns mot Norge och Finland är mycket värre än tidigare känt, enligt rapporten FOKUS 2023 som den norska underrättelsetjänsten publicerade i måndags. 1 500 soldater har dödats, kanske fler.

I mars 2021 kom den första ordern om att lasta krigsmateriel och annan utrustning på järnvägsvagnar i Luostari och soldaterna fick veta att de skulle på träning i södra Ryssland. Knappt ett år senare invaderade Ryssland Ukraina – och den 200:e separata motorgevärsbrigaden från Kolahalvön rullade in i Charkiv.

Redan tidigt i kriget förlorade brigaden två taktiska bataljonstrupper och, enligt Barents Observer, är antalet döda över 600 medan andra medier rapporterar ytterligare fler dödsoffer

100 stridsvagnar förstörda

Förutom den 200:e brigaden består landstyrkorna på Kolahalvön av den 61:a sjöinfanteribrigaden i Sputnik och den 80:e Arctic Motor Rifle Brigade i Alakurtti. Den norska underrättelsetjänsten – som sedan andra världskriget haft koll på de militära upp- och nedgångarna i Pechenga-regionen – skriver i sin rapport att cirka tre bataljonsgrupper, med 3 000 soldater, skickades till slagfälten. Ungefär hälften av dem är förlorade.

Dessutom har norra flottan förlorat omkring 100 stridsvagnar och pansarfordon, enligt rapporten.

Varnar för kärnvapenupptrappning

Den norska underrättelsechefen, viceamiral Nils Andreas Stensønes, varnar för att den nuvarande försvagningen av konventionella styrkor i norra Ryssland är tidsbegränsad.

– Givet att Ryssland kan lära av och rätta till misstag kommer landets konventionella stridsförmåga att stärkas på lång sikt, säger han till Barents Observer.

Samtidigt innebär mansförlusterna att kärnvapen nu är synligare i området.

”En central del av kärnvapenkapaciteten är utplacerad på den norra flottans ubåtar och ytfartyg. Taktiska kärnvapen utgör ett särskilt allvarligt hot i flera operativa scenarier som kan involvera Nato-länder”, står det i den norska underrättelsetjänstens årsrapport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Aleksandr Slupachik (t.h) om varför han flydde till Norge. Foto: TT/NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.