Flera fel i MSB-broschyren: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

När Hesa Fredrik ljuder och alla ska gå in – då uppmanar MSB den samisktalande befolkningen att gå ut.

Det är en av flera allvarliga felöversättningar i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.

– Det är allvarligt och speciellt när det kommer från regeringen och myndigheter, säger Ulla-Karin Sarri, ordförande i Sametingets Språknämnd.

Efterfrågan på MSB:s broschyr har ökat kraftigt sedan kriget i Ukraina bröt ut. Under förra veckan gjordes 1800 beställningar under bara ett dygn.

Men för den samisktalande delen befolkningen riskerar broschyren ge helt fel budksap. Den nordsamiska texten innehåller flera fel där texten till och med får motsatt betydelse.

Hesa Fredrik – VMA-larm

”Allvarligt fel”

I texten om utomhuslarm, så kallade Hesa Fredrik, står det i den svenska texten att allmänheten uppmanas  gå inomhus om larmet ljuder. Men i den nordsamiska översättningen står det i stället ”gå ut”.

– Det är ett allvarligt fel, det blir precis tvärtom, säger Ulla-Karin Sarri, ordförande i Sametingets Språknämnd.

Krigshandlingar blev riksdokument

Men det är inte det enda felet. Under rubriken ”Om Sverige angrips krävs motståndskraft” står det i den svenska versionen att ”Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska”. Men i den nordsamiska översättningen står det att uppgifterna ”är sanna”.

Och i samma stycke har det svenska ordet ”krigshandlingar” översatts till ett samiskt ord som betyder ”riksdokument”.

– Det här visar hur viktigt det är att vi har fler översättare och tolkar så att man kan korrekturläsa, säger Ulla-Karin Sarri.

SVT Sápmi har varit i kontakt med MSB som inte vill svara på frågor om broschyren. De hänvisar till att de inte har tid för en intervju då många hör av sig till dem med frågor just nu.

Hör Sameradions intervju med Ulla-Karin Sarri här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet