Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Moa Frygell, projektledare för SVT:s sändning av Sámi Grand Prix 2024, om planerna inför nästa år. Foto: Mads Suhr Pettersen

Sista chansen att söka till Sámi Grand Prix

Publicerad

På fredag stänger ansökan till nästa års Sámi Grand Prix.

Tävlingen har hittills fått in tolv bidrag och de hoppas få in betydligt fler.

– Bidragen brukar komma in i slutet, säger Ol Johan Gaup, producent för tävlingen.

På fredag är sista chansen att söka till Sámi Grand Prix 2024. Fram till och tisdagen hade tävlingen fått in tolv bidrag.

– Självklart hoppas vi på så många bidrag som möjligt, men tolv är bra i det här läget. Bidragen brukar komma in i slutet, säger Ol Johan Gaup, producent för SGP.

Förra året kom mellan 45-50 bidrag in där sedan tolv gör upp i tävlingen.

– Vid det här läget är man alltid orolig om det ska komma in låtar men sen gör det ändå alltid det på slutet. Det här är inget nytt utan är naturligt, men vi vill ju såklart att folk skickar in i veckan.

”Jättesvår balans”

Det har kommit in bidrag från svensk sida men exakt hur många vet inte Gaup i nuläget.

– För oss är det alltid viktigt alla delar i Sápmi är representerade så bra som möjligt. Men till slut är det ju kvalitén som är det viktigaste där de bästa låtarna kommer fram.

– Det är en jättesvår balans och sedan beror det på hur många bidrag man har att välja på. Vi har bara tolv platser och då får vi ju inte hela Sápmi representerat, det är omöjligt att få in alla områden, säger Gaup som lyfter fram ett exempel.

– Om det finns sex bidrag från Karesuando och sex från sydsamiskt område på norsk sida, då är värderingen att vi tar tre av varje, vi ser inte till landgränserna då.

Kritik mot SVT

Förra året hade SVT för första gången kommentatorer på svenska på sändningen. När programledarna och artisterna pratade samiska så pratade kommentatorerna svenska ovanpå det och en del bytte kanal till NRK i stället.

Moa Frygell, projektledare för SVT:s sändning av Sámi Grand Prix 2024, om kritiken:

– Vi är jätteglada att folk hör av sig och att vi får feedback och synpunkter för det hjälper oss att bli bättre. Självklart ser vi till att utveckla programmet och möta tittarnas behov till nästa års sändning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.