Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Syskonen Lena, David och Åsa som alla tre disputerat de tre senaste åren, alla på sydsamiskt område.

Tre med doktorsexamen – i samma familj

Uppdaterad
Publicerad

David Kroik disputerade under fredagen i sydsamiska kring revitalisering av språket som näst intill varit på väg att försvinna. Men David är inte ensam i familjen om att göra fin akademisk karriär.

– Det stämmer, båda mina äldre systrar har disputerat fast i helt andra ämnen, förklarar han.

Under fredagens tillställning i Umeå är syskonskaran samlad.

Äldre systern Lena är distiktssköterska. Hon är även verksam inom rennäringen i Voernese sameby. För två år sedan  doktorerade hon vid medicinska fakulteten på Umeå universitet med avhandlingen ”Samer och livets slut – kunskap om traditioner för att utveckla framtidens vård”. Här handlade det alltså om palliativ vård. Syster nummer två Åsa Kroiks avhandling handlar om en trumma som hittades i närheten av jämtländska Frostviken. Den kom året efter, 2022.

Triss i doktorsexamen -  full pott

Om det är något som ligger i släkten är förstås en relevant fråga.

– Det har väl varit en gynsam miljö för oss, ler David Kroik som under fredagen gick upp med sin avhandling ”The construction of spaces for Saami language use: language revitalisation in educational contexts” och som idag firar triss i doktorsexamen, full pott.

David är sedan tidigare lektor i sydsamiska vid Nord universitet i Norge.

Hör David Kroik i klippet ovan berätta om sina äldre systrar i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Kroik som under fredagen firade med sin lillebror David som disputerat, en av många i samma område som nått högre studier i en och samma sameförening. Kanske ingen slump. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.