Leanne Betasamosake Simpson tillhör urfolket mississauga nishnaabeg och kommer från Ontario, Kanada. Många känner nog igen henne från Idle no more-rörelsen. En proteststorm som drogs igång bland Kanadas urfolk 2012 och som var en reaktion mot regeringens beslut att ändra miljölagarna.
Hon har skrivit ett flertal böcker med kolonialism och urfolk i fokus. Besöket i Sápmi betyder mycket för henne, berättade hon för SVT Sápmi efter samtalet på scenen.
– Vi har gemensamt den enorma kärleken till våra språk, kulturer och våra sätt att leva. Jag tycker det är viktigt att vi möts och förstår vad kolonialism inneburit för våra folk, berättar hon.
Följt protesterna i Norge
Hon har följt demonstrationerna som hölls nyligen i Oslo och stöttar de samiska aktivisterna. Hon tycker att länderna upprepar misstag från förr.
– Vi har alla stort hopp kring alternativa energiformer. Men vi måste respektera självbestämmandet hos urfolk på deras hemmamarker för det är så viktigt att vi kan leva våra liv, och att djuren som vi delar planeten med också kan leva sina liv. Vi måste respektera urfolksrätten, säger Leanne Betasamosake Simpson.
Inspiration för andra
Lea Simma, verksamhetsledare på Tjállegoahte höll i samtalet mellan de båda författarna på Littfest i Umeå under den gångna helgen.
Precis som Leanne Betasamosake Simpson är Niillas Holmberg poet, musiker och författare. Han är från Ohcejohka/Utsjoki, på finska sidan av Sápmi. De jobbar båda två för att lyfta urfolkskunskapen och stärka självbestämmandet för urfolk i världen.
– Det Leanne skrivit om i sina böcker är något jag och många andra inspirerats av. Hon talar om att vi har svaret i våra samhällen och i markerna. Det vi har glömt kan vi få tillbaka därifrån, säger Niillas Holmberg.