Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leanne Betasamosake Simpson är nöjd med Sápmi-besöket, och samtalet på Littfest tillsammans med Niillas Holmberg. Foto: SVT/Josefine Holgersson

”Vi måste förstå vad kolonialism inneburit för våra folk”

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen avlöste varandra på Sveriges största litteraturfestival i helgen. Ett av de mötena skedde på scenen. Mellan två poeter, författare och tänkare som jobbar hårt för en dekoloniseringsprocess i urfolksvärlden.

Leanne Betasamosake Simpson tillhör urfolket mississauga nishnaabeg och kommer från Ontario, Kanada. Många känner nog igen henne från Idle no more-rörelsen. En proteststorm som drogs igång bland Kanadas urfolk 2012 och som var en reaktion mot regeringens beslut att ändra miljölagarna.

Hon har skrivit ett flertal böcker med kolonialism och urfolk i fokus. Besöket i Sápmi betyder mycket för henne, berättade hon för SVT Sápmi efter samtalet på scenen.

– Vi har gemensamt den enorma kärleken till våra språk, kulturer och våra sätt att leva. Jag tycker det är viktigt att vi möts och förstår vad kolonialism inneburit för våra folk, berättar hon.

Följt protesterna i Norge

Hon har följt demonstrationerna som hölls nyligen i Oslo och stöttar de samiska aktivisterna. Hon tycker att länderna upprepar misstag från förr.

– Vi har alla stort hopp kring alternativa energiformer. Men vi måste respektera självbestämmandet hos urfolk på deras hemmamarker för det är så viktigt att vi kan leva våra liv, och att djuren som vi delar planeten med också kan leva sina liv. Vi måste respektera urfolksrätten, säger Leanne Betasamosake Simpson.

Inspiration för andra

Lea Simma, verksamhetsledare på Tjállegoahte höll i samtalet mellan de båda författarna på Littfest i Umeå under den gångna helgen.

Precis som Leanne Betasamosake Simpson är Niillas Holmberg poet, musiker och författare. Han är från Ohcejohka/Utsjoki, på finska sidan av Sápmi. De jobbar båda två för att lyfta urfolkskunskapen och stärka självbestämmandet för urfolk i världen.

– Det Leanne skrivit om i sina böcker är något jag och många andra inspirerats av. Hon talar om att vi har svaret i våra samhällen och i markerna. Det vi har glömt kan vi få tillbaka därifrån, säger Niillas Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.