Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
3 frågor om covid-scenarier

Scenarier: Så kan smittspridningen av covid-19 öka

Uppdaterad
Publicerad

Det är troligt att smittspridningen av coronaviruset ökar mot slutet av sommaren. Det visar Folkhälsomyndighetens scenarier för den kommande tremånadersperioden.

– Men det kommer bli en lägre topp i smittspridningen nu än vad vi såg i vintras med omikronvarianten, säger Sara Byfors, avdelningschef på FHM.

De två scenarierna presenteras inte som prognoser utan som möjliga förlopp som kan agera underlag för planering inom hälso- och sjukvården, enligt Folkhälsomyndigheten. I båda fallen kan smittspridningen av covid-19 öka mot slutet av sommaren och fortsätta stiga under september.

– Man ser ofta en topp i andra luftvägsinfektioner just när skolan startar och man ses igen. Så det är troligt att covid beter sig på ett liknande sätt för det har samma smittspridningsmekanismer, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Lägre topp än i vintras

Sedan 9 februari har de flesta av restriktionerna varit avvecklade och vi umgås mer som innan pandemin. Trots att smittspridningen kan öka i augusti är det inte troligt att den kommer hamna på samma  nivåer som i vintras, enligt Sara Byfors. Det här tack vare att många varit sjuka och vaccinerat sig flertalet gånger.

– Så vi tror inte att det blir lika omfattande smittspridning, men det beror också på om det är de här varianterna nu som sprids eller om det kommer in nya varanter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer