Både Gustav Kasselstrand och William Hahne ska enligt uppgift nu kickas ur partiet av Mattias Karlsson. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SDU-toppen utesluts från partiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer att utesluta topparna i partiets ungdomförbund Sverigedemokratisk ungdom, SDU, ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne. Det uppger de själva till SVT.

Hahne valdes nyligen till ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm stad men har legat i konflikt med Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson.

– Konflikten är väldigt väldigt allvarlig och att båda sidor uppfattar varandra som väldigt problematiska, säger SVT:s reporter Pontus Mattsson som har följt Sverigedemokraterna under lång tid.

– Men man ska komma ihåg att det är ett spel som pågår nu från olika sidor där man har olika intressen av att den här bilden sprids. Jag tror inte att sista ordet verkligen har sagts.

Twittrade om ärendet

Redan för två veckor sedan kunde SVT berätta att konflikten lett till att Hahne riskerar uteslutning. Hahne själv riktade då hård kritik mot partiledningen.

– Det finns en enorm toppstyrning, det finns en utbredd i princip korruption inom partiet där man tillsätter personer på ett enda kriterium, att de är obotligt lojala med partiledningen.

Efter att William Hahne på tisdagskvällen berättat för Aftonbladet om att han kommer att uteslutas hörde SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand av sig till Expressen och berättade att även han kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna.

– Jag har fått den informationen bekräftad, men jag vet ännu inte vad jag anklagas för, säger han till Expressen.

Senare twittrade han om den eventuella uteslutningen.

”Jag bekräftar härmed uppgifterna att partiet har öppnat ett uteslutningsärende på mig. Maktmissbruket är totalt.” skreiver han i sin tweet.

”Rena Sovjet-metoder”

Enligt William Hahne har flera personer i hans närhet nu fått skrivelser från SD som pekar på att de ska uteslutas.

– Det är ju rena Sovjet-metoder som man använder sig av, när man förbereder uteslutning av personer i min närhet. Det är inte värdigt ett demokratiskt parti, säger Hahne till SVT.

”Det handlar om partiledningens kontrollbehov”

Hur kommer det här påverka partiet, tror du?

– Det kommer vara enormt uppslitande för partiet, när partiledningen visar att man inte har minsta tillstymmelse till respekt för interndemokratin i partiet. Det här handlar om partiledningens kontrollbehov. De vill kontrollera hela rörelsen in i minsta beståndsdel.

Även ordföranden i Sverigedemokratisk ungdom, Gustav Kasselstrand, är övertygad om att han kommer att uteslutas. Men han kommer inte att lämna sin post. Ungdomsförbundet är en separat organisation och det är nte nödvändigt att vara medlem i moderpartiet.

– Nej, jag är vald av SDU:s medlemmar för att föra deras talan, så jag sitter självklart kvar som ordförande, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet