Donald Trump och sparkade FBI-chefen James Comey. Foto: TT

Sex möjliga förklaringar till att FBI-chefen Comey fick gå

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Washington är normalt sett en stad van vid politiskt drama. Men presidentens sparkande av FBI-chefen har satt igång en karusell av rykten och spekulationer och statsapparaten läcker nu som ett såll.
Det är i dagsläget omöjligt att veta säkert vad som ledde fram till Donald Trumps beslut att sparka James Comey, men här följer en lista med alternativa förklaringar. En av dem är att det fanns fog för att sparka honom.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

1. FBI-chefen har varit för politisk

James Comey har många anhängare men också många som anser att han varit alltför politisk. Han har agerat på ett sätt som har kritiserats öppet. Ett tillfälle var när han öppnade en ny utredning om Clintons e-post strax före valet. Han har i tv uttalat sig oavbrutet om pågående utredningar, och vid ett tillfälle uppges Donald Trump ha kommenterat att Comey var mer känd än han själv. Comeys kritiker menar att han framställer sig själv som den som alltid gör sin plikt, oavsett vad som händer.

2. Den officiella förklaringen

FBI:s hantering av undersökningen av Hillary Clintons officiella e-post på en privat server. James Comey förklarade vid två tillfällen att Hillary Clinton inte gjort sig skyldig till något som motiverade ett åtal. Den andra gången var bara dagar innan valet. Inför kongressen sa James Comey nyligen att det gjorde honom lätt illamående att han kan ha påverkat valutgången.

3. Rysslandsutredningen

FBI:s pågående utredning om eventuella kopplingar mellan Ryssland och Trumps kampanjarbetare under valrörelsen. Donald Trump uppges ha varit irriterad över att utredningen fortsatte och ville att den skulle upphöra. Trump säger sig ha fått försäkringar från James Comey vid tre tillfällen att han själv inte stod under granskning.

4. ”Obamas avlyssning av Trump”

FBI:s James Comey förnekade i en hearing inför kongressen att det fanns några belägg för Donald Trumps påstående på Twitter att förre presidenten Barack Obama avlyssnat telefonerna i Trump Tower.

5. FBI:s ovilja att söka efter läckor

Donald Trump har upprepade gånger klagat på att information inifrån i Vita Huset har läckts till pressen. Trump har uppmanat FBI att undersöka vem som står bakom läckorna. Men det har FBI inte velat göra.

6. Comeys bristande lojalitet

Donald Trump är van att styra ett företagsimperium, ett familjeföretag där lojalitet är ett av de viktigaste attributen hos de anställda. Och en av teorierna om varför presidenten sparkade James Comey går ut på att han vägrade förklara sig lojal på en direkt fråga från Donald Trump. Comey sa däremot att han kunde lova ärlighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet