Margit Silberstein, SVT:s inrikespolitisk kommentator, om debatten kring höstbudgeten 2015. Foto: SVT / TT

Silberstein: Budgetdebatten en kamp mellan olika planeter

Uppdaterad
Publicerad

Huvudmotståndarna i svensk politik slogs med passion om vad som är bäst för Sverige. Kampen utkämpades från två olika planeter i en hård debatt där skatterna skär gränslinjen. Så sammanfattar Margit Silberstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator, 2015 års upplaga av den traditionsenliga debatt som i dag följde efter att regeringen presenterat höstbudgeten.

Magdalena Andersson höjer skatten för att få pengar till jobbsatsningar. Skattehöjningarna är farliga för Sverige, de leder till färre jobb, dömer Alliansen. Paradoxalt nog skriver regeringen själv i budgeten att skattehöjningarna förväntas ”dämpa utveklingen av antalet arbetade timmar”.

Lät som en ursäkt

Dagen började på defensiven för finansminister Magdalena Andersson när hon pressades på svar om budgetens vinnare och förlorare. Enligt regeringens beräkningar får 60 procent en mindre disponibel inkomst än tidigare på grund av regeringens skattehöjningar. Men Magdalena Andersson ville helst inte tala om att en majoritet, bland dem medelinkomsttagarna, får mindre i plånboken. Finansministern undvek snarare frågan än att stå upp för den rödgröna fördelningspolitiken.

Höstbudgeten 2015

Hon lät istället som om hon bad om ursäkt när hon förklarade att beslut om skattehöjningar är smärtsamma och svåra att ta. Hon sa heller inte att en rödgrön regering, som samarbetar med Vänsterpartiet, i första hand skonar dem som tjänar lite eller inget från skattehöjningar.

Men i debatten senare, i riksdagens kammare, radade hon upp vad regeringen tänker göra för pengarna. Hon talade om jobben och om ungarna i skolan, om bostadsbyggande, en satsning som Sverige inte skådat på tjugo år. 

Oppositionen beskrev regeringspolitiken med skattehöjningar på jobb och företagande som farlig. Skattehöjningarna gör att jobben blir färre, var den röda tråden.

Samma devis som Anders Borg

Och Alliansen kan luta sig mot institutioner som Konjunkturinstitutet, Finanspolitiska rådet och enskilda nationalekonomer, som är eniga om att höjd skatt på arbete leder till färre jobb, något som även regeringen antyder i budgeten.

Skattehöjningarna är en av följderna av att Magdalena Anderssons har samma devis som Anders Borg; att alla reformer ska finansieras krona för krona. Det betyder skattehöjningar och besparingar.

Ett annat återkommande tema i oppositionens kritik är att budgeten är underfinansierad. Regeringen har till exempel inte tagit med i beräkningen att skattehöjningar förändrar beteenden.

Professorn i nationalekonomi, Lennart Flood, tillhör dem som pekat på att höjda marginalskatter gör att människor jobbar mindre vilket i sin tur leder till att staten får in färre skattekronor.

Kallar budgeten ett fördärv

Och utgifterna för migration kommer att öka betydligt mer än vad regeringen räknat med i budgeten, som utgår ifrån gamla prognoser från Migrationsverket. Och sjukskrivningarna skenar i höjden samtidigt som regeringen suddar ut den så kallade bortre parentesen i sjukförsäkringen.

Allianspartierna beskriver budgeten som ett fördärv för Sverige, men i enlighet med decemberöverenskommelsen kommer de att släppa igenom den ändå, vilket Sverigedemokraternas företrädare i debatten, Sven-Olof Sällström, inte var sen att påminna om.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet