En rysk Iskander-robot visas upp på militärmässa utanför Moskva. Robotens räckvidd understiger 500 kilometer, vilket är tillåtet enligt INF-avtalet. Men roboten kan modifieras så att den når längre. Foto: Reuters

Sipri om USA:s besked att lämna nedrustningsavtal: ”Risken uppenbar för återgång till kärnvapenkapprustning”

Uppdaterad
Publicerad

Vapenkontrollen mellan USA och Ryssland har allvarliga problem, menar Sipris chef Dan Smith efter beskedet från president Trump att USA drar sig ur nedrustningsavtalet INF.

– Risken är uppenbar för återgång till kapprustning med kärnvapen.

Chefen för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, Dan Smith, berättar att det är USA:s förre president Barack Obama som anklagat Ryssland för att ha brutit mot vapenkontrollavtalet INF, som Sovjetunionen och USA ingick under det kalla kriget.

INF-avtalet kontrollerar medeldistansrobotarnas räckvidd.

– Risken är uppenbar för en återgång till kärnvapenkapprustningen, säger Dan Smith efter Trumps besked i helgen.

Enligt INF-avtalet, måste räckvidden för USA:s och Rysslands medeldistansrobotar understiga 500 kilometer.

– Vapenkontrollavtalet har på ett effektivt sätt minskat antalet vapen i världen. Nu finns risken att det går om intet, fortsätter Smith.

Båda parterna har anklagat varandra för att de brutit mot avtalet. Men Sipri kan inte svara på om några brott skett.

– Vi har inte tillgång till den information som skulle göra att vi kände oss säkra på det.

”Allvarliga problem”

Sipris chef anser att vapenkontrollen mellan USA och Ryssland har ”allvarliga problem”. Han uppger att Ryssland har dragit sig ur avtalet som reglerar de konventionella styrkorna i Europa, CFE.

CFE-avtalet ingicks 1990 och Ryssland drog sig ur 2015, enligt Smith.

Utöver det finns avtalet om de strategiska kärnvapnen New Start

New Start-avtalet gäller kärnvapen med kraftig laddning som används mot strategiska mål som militärbaser och stora städer. Avtalet ingicks 2010 mellan Ryssland och USA och går ut 2021. Men det har ännu inte förts samtal mellan parterna om att förnya eller förlänga avtalet, uppger Sipri.

Rysk provskjutning

Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) finns trovärdiga uppgifter om att Ryssland tidigare har provskjutit en markbaserad variant av Kalibr-roboten med kapacitet för kärnvapen. Det finns även uppgifter om att Ryssland har utrustat ett förband i den centrala delen av landet med den roboten.

Om uppgifterna stämmer så är det i så fall ett tydligt brott mot INF-avtalet eftersom Kalibrs räckvidd är omkring 1 500 kilometer, enligt FOI.

Den närbesläktade, taktiska och ballistiska Iskander-roboten uppges även ha en teoretisk räckvidd på mellan 700 och 800 kilometer, vilket inte skulle vara tillåtet, enligt INF-avtalet som bara tillåter en räckvidd under 500 kilometer. 

Både Kalibr och Iskander kan utrustas med konventionell stridsdel eller kärnvapenstridsspets.

– Om INF-avtalet upphör så är det inget som hindrar Ryssland att modifiera den nuvarande kryssningsroboten eller ballistiska roboten till Iskander så att den kan gå längre, säger forskningsledaren Fredrik Westerlund på FOI.

Den ballistiska roboten har dock inte provskjutits på avstånd längre än 500 kilometer, vilket är det INF-avtalet reglerar, enligt FOI.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om Iskander och Kalibr-robotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.