Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sofia: ”Carl Philip har ett av de vackraste hjärtan”

Uppdaterad
Publicerad

Under en extrainsatt presskonferens i dag berättade Carl Philip att han gifter sig med flickvännen Sofia Hellqvist. – Det är mannen jag vill leva med i resten av mitt liv, säger Hellqvist.

Det var i morse, på deras lantställe, som Carl Philip ställde sig på knä och friade till Sofia Hellqvist.

– Jag blev överraskad och sa så klart ja. Det känns fantastiskt bra och helrätt, äntligen blir vi ett team. Det här är mannen jag vill leva med i resten av mitt liv och Carl Philip är den mest ödmjuka människa jag träffat och har ett av de vackraste hjärtan, säger Hellqvist under presskonferensen.

Carl Philip och Sofia gifter sig

– Som ni förstår så har jag fått den stora äran att förlova mig med den här fantastiska unga tjejen, vi båda är lite nervösa men jättejätteglada såklart, säger prins Carl Philip.

– Hon har ett enormt hjärta, hon är klok och varm och ödmjuk och får mig att känna mig bekväm. Jag känner mig hemma, säger han.

Mentorer trimmat Hellqvist

Enligt hovexperten Sten Hedman kommer förlovningen inte som någon överraskning.

– Det råder glädjeyra och de är ett utmärkt par, men beskedet är inte helt överraskande. Sofia Hellqvist har förberetts för förlovningen länge och det är ingen statshemlighet att mentorer har trimmat henne, säger han till SVT.

Enligt Hedman har hon fått lära sig hur hon ska hantera medier, föra sig och hur hon ska bete sig vid middagar.

– Det har varit noga planerat och utan träningen skulle Sofia Hellqvist vara utsatt för enorma risker, säger Sten Hedman.

Planerat bröllop nästa år

År 2010 bekräftades det att prins Carl Philip och Sofia Hellqvist var ett par sedan 2010. Den 8 juni i år uppträdde prinsens flickvän för första gången som officiell gäst, när hon tillsammans med Carl Philips familj, övriga vänner och partiledare var på plats för prinsessan Leonores dop.

Då stod Sofia Hellqvist överst på listan över personliga vänner, och SVT:s Ebba von Sydow spekulerade i att Sofia Hellqvist skulle bli nästa kungliga brud.

Datumet för bröllopet ännu inte fastställt, men är planerat att äga rum under sommaren 2015. En mängd journalister, turister och andra nyfikna samlades på Kungliga slottets inre borggård innan presskonferensen och flera internationella medier har skrivit om nyheten.

Prins Carl Philip och Sofia lämnade presskonferensen hand i hand och efteråt stod paret uppe på trappan utanför slottet och vinkade till jublande allmänhet som hade samlats utanför Logårdens staket. I kväll kommer de att fira förlovningen med en familjemiddag.

Fakta: Sofia Hellqvist

  • Sofia Hellqvist, 29 år gammal, växte upp i Älvdalen i Dalarna. Som 20-åring blev hon framröstad till Miss Slitz, och därefter har hon deltagit i dokusåpan Paradise Hotel.
  • Hon har varit med och grundat organisationen Project Playground, som hjälper utsatta barn och ungdomar i Sydafrika.

Fakta: Carl Philip

Prins Carl Philip Edmund Bertil föddes den 13 maj 1979 och är näst äldsta barnet till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Han är hertig av Värmland och den tredje i tronföljden efter kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Prinsen har bland annat studerat grafisk design på Forsbergs skola och tagit en Lantmästarexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp. Källa: Hovet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Philip och Sofia gifter sig

Mer i ämnet