Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

”Solceller ger mer pengar än att odla marken”

Uppdaterad
Publicerad

Högre elpriser och billigare solpaneler gör att investerare nu står på kö för att få bygga stora solcellsparker.

– Många markägare vill gärna ha solceller på sina marker eftersom det ger så bra betalt, säger Jörgen Karlsson på Vallberga lantmän i Laholm.

Frågan om att använda jordbruksmark till solceller är kontroversiell. Men ekonomiskt är det ofta bra för markägaren. I Laholm har det just färdigställts en mindre solcellspark bredvid en elkrävande foderfabrik.

– Vi kommer att betala 35 öre per kilowattimme för elen och det känns bra att bidra med egen elproduktion, säger Jörgen Karlsson, vd för Vallberga lantmän i Laholm.

Klimatkrisen

Fabriken och solcellerna ägs av 900 lantbrukare i trakten. Jörgen Karlsson hymlar inte med att det ofta är mycket mer lönsamt att upplåta marken till solceller än att bruka den.

– Solceller kan ge det dubbla, eller till och med det tredubbla beroende på vad du hade odlat på marken, säger Jörgen Karlsson.

Samtidigt är han tveksam till att låta exploatörer ta stora mängder åkermark för att bygga gigantiska solcellsparker.

– Men visst finns det många lantbrukare och markägare som är intresserade, säger Jörgen Karlsson.

”Dubbelt så lönsamt”

En bit norrut ligger Sperlingsholms gods. Ägaren Carl Kuylenstierna har ansökt om att bygga solceller på flera stora ytor åkermark, där det förut bland annat odlades majs.

– Det är dubbelt så lönsamt och vi behöver mer elproduktion i södra Sverige, säger han till SVT Halland.

I Skåne har det danska företaget European Energy köpt Svedberga gård, för att bygga 230 hektar solcellsparker. Projektchefen Peter Braun menar att solceller faktiskt kan gynna lantbruket.

– Den som arrenderar ut mark till solparker kan få mer betalt. Det gör att lantbrukare kan få en fast inkomst från en del av marken och få en mer trygg ekonomi. Då blir det lättare att klara sig om det kommer år med dåligt väder och sämre skördar, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet