Tobias Billström är gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Splittrad migrationskommitté avslutar arbetet

Uppdaterad
Publicerad

Motsättningarna om svensk flyktingpolitik stod i öppen dager när Migrationskommittén samlades för sitt sista sammanträde på fredagen.

– Det här är en kommitté som kommer att gå till historien som ett mycket stort misslyckande, säger moderaten Tobias Billström.

Kommittén kommer inte att presentera något helhetsförslag med majoritet bakom sig. I stället lägger man fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag är Socialdemokraterna.

– Som helhet tycker vi att det är bra, det ligger nära den tillfälliga lagen och upprätthåller även i fortsättningen en rätt så stram migrationspolitik och ser samtidigt till så att vi kan ge skydd till människor som behöver det, säger Rikard Larsson (S).

Han hoppas nu att förslaget kommer att förverkligas, men kan samtidigt inte förklara hur det ska gå till med de starka motsättningar som finns mellan regeringspartierna, S och MP. Miljöpartiet avvisar kommitténs förslag som inhuman. Regeringen måste vara överens för att kunna lägga ett förslag till riksdagen.

Tuffare politik

Moderaterna har tillsammans med SD och KD drivit på för en betydligt tuffare asylpolitik, men inga av partiets förslag om till exempel volymmål och hårda krav för att få ta del av svensk välfärd, finns med i betänkandet.

– Vi ser att det blir mindre och mindre av det som svenska folket vill ha, det vill säga färre asylsökande. Det blir mer av humanitär skyddsgrund, mer av sådant som innebär att det blir större möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige, och det är ju inte vad vi ville från moderaternas sida, säger Tobias Billström.

Går ut nästa år

Han befarar att en följd av de starka motsättningarna mellan S och MP blir att den gamla, mer generösa lagen börjar gälla igen, när den tillfälliga lagen löper ut nästa sommar.

– Jag funderar lite på hur man tänker från regeringens sida, framför allt från socialdemokraterna, hur man ska förklara för svenska folket att vi riskerar att få en mer generös asylpolitik och att vi går tillbaka till den situation som rådde före 2015, säger Billström.

Migrationskommittén ska presentera sitt förslag till regeringen senast den 14 augusti. Den nuvarande, tillfälliga lagen, går ut i juni nästa år. Om ingen ny lagstiftning då är på plats är det den gamla, mer generösa lagstiftningen, som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.