Vita husets tidigare chefsstrateg Steve Bannon fick sparken eftersom han inte kom överens med andra tongivande personer i Trumps stab. Foto: TT

Steve Bannon vill mobilisera extremhögern inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Steve Bannon, tidigare nära medarbetare till USA:s president Donald Trump, ska inrätta en stiftelse till stöd för extremhögern i Europa. Det berättar han själv i en intervju.

Steve Bannon har varit både rådgivare till Donald Trump och kampanjgeneral hos honom. Han har beskrivits som arkitekten bakom Trumps nationalistiska presidentvalskampanj. I augusti fick han emellertid lämna Vita huset eftersom han inte kom överens med andra tongivande personer i Trumps stab.

”Planerar högerrevolt”

Nu tänker han sig att stödja de högerextrema EU-skeptikerna i samband med valet till EU-parlamentet nästa år. Stödorganisationen blir en stiftelse som ska kallas The Movement, ”Rörelsen”, säger Bannon till The Daily Beast. Den amerikanska tidningen beskriver det som att han planerar en högerrevolt.

Bannon ser framför sig att stiftelsen ska ta upp kampen mot stiftelsen Open Foundation. Den drivs av finansmannen och filantropen George Soros och ger finansiellt stöd till liberala grupperingar.

På turné i våras

Bannons organisation ska bistå hans egna europeiska meningsfränder med bland annat kostnadsfri rådgivning, troligen med Bryssel som bas. Till The Daily Beast säger han att han är övertygad om att det under de kommande åren blir stopp för europeisk integration.

I våras reste Bannon runt i Europa och träffade företrädare för högerpopulistiska partier, bland andra Marine Le Pen i Frankrike. Han har även träffat den brittiske missnöjespolitikern Nigel Farage, Ungerns premiärminister Viktor Orbán och polska populister.

Den här texten från nyhetsbyrån TT innehöll tidigare en formulering som kunde tolkas som att företrädare för bland annat brittiska Ukip är högerextrema. Texten är nu ändrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.