Hög brandrisk i stora delar av landet. Foto: TT

Stor brandrisk i hela landet

Publicerad

Flera skogsbränder har drabbat södra Sverige de senaste dagarna och brandrisken är hög i nästan hela landet.

Det råder stor risk för bränder i skog och mark i större delen av södra Sverige, det rapporterar SMHI. Efter de senaste dagarnas torra och varma väder är risken för skogsbränder stor eller mycket stor. Från Skåne i syd till Gävleborgs län i norr.

– Det är torrt i stora delar av landet. Risken för bränder är stor, säger meteorolog Marcus Sjöstedt på SMHI.

LÄS MER: Storbrand rasar i torvmosse i Värnamo

I Jämtland och Västerbottens län är de istället stor risk för gräsbrand då det torra fjolårsgräset finns kvar. Gräsbränder är vanliga vid den här tiden på året, till skillnad från skogsbränder.

– Skogsbränder brukar komma på sensommaren. Att det är så här tidigt i maj är rätt ovanligt. Samtidigt är det det här som klimatforskare har varnat för, att ett förändrat klimat kommer ge oss en längre skogsbrandssäsong, det säger Jan Wisén, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Vad ska man då tänka på om man vistas i skog och mark?

Enligt Jan Wisén är det viktigt att respektera eldningsförbudet som råder på många ställen i landet just nu. Det innebär att man varken får grilla eller hantera öppen eld.

– Det räcker med en glödande fimp. Det är ofta den mänskliga faktorn som startar skogsbränder, säger Jan Wisén.

Om man skulle se tecken på att det brinner, eller rent av starta en brand själv, är det viktigt att larma fort. För att få kontroll över en skogsbrand behöver man sätta in mycket resurser tidigt.

– Om man upptäcker en skogsbrand först när rökpelaren börjar stiga över trädtopparna, då har branden redan fått ordentligt fäste, säger Jan Wisén.

Hur ser det ut fram över?

– Det är fortsatt hög brandrisk. Nu är prognosen regn för veckan men det är tveksamt om det kommer förändra något. Det skulle behövas många dagars ihållande regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.