Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog om vädret det kommande dygnet. Foto: Agnes Wentzel Blank/SVT

Stora snömängder i södra Sverige: Räkna med att det kan bli besvärligt i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Vädret har varit besvärligt på flera håll under julhelgen, med utökade varningar från SMHI. En rad trafikolyckor har rapporterats in under annandagen och tisdagen, och under tisdagskvällen och onsdagen väntas snöfall på flera platser i landet.

Annandagens glashalka fanns kvar på flera håll i landet under tisdagsförmiddagen och orsakade olyckor på flera håll. I Leksand i Dalarna dog en 75-årig man efter att ha kolliderat med en annan bil.

På E20 vid Kumla utanför Örebro krockade två lastbilar, vilket orsakade stora trafikproblem. Två lastbilar var även, oberoende av varandra, inblandade i olyckor på grund av halka på riksväg 55 söder om Strångsjö i Katrineholms kommun.

I utkanten av Filipstad i Värmland hamnade en hjullastare i diket när föraren skulle halkbekämpa vägen.

Flera gula varningar

SMHI har utfärdat gula varningar för snöfall i stora delar av västra Götaland och inre Götaland. Snöfallet kan bland annat innebära långsammare trafik på grund av halka, snömodd och dålig sikt samt begränsad framkomlighet på vägar som inte hunnit snöröjas, skriver SMHI på sin hemsida.

– Vi får in ett nederbördsområde som till en början kommer att falla i form av regn, men ganska snart därefter övergå i snö, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

På flera håll i landet kommer temperaturen ligga runt nollan.

– Det är just vid pendlingar kring nollan som man ska vara extra uppmärksam, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Kuling till havs

Störst snömängder väntas i Hallandstrakten.

-Man får räkna med att det kan bli besvärligt i trafiken i samband med nederbörden.

SMHI har även en gul varning utfärdad för vind i kombination med snöfall på kalfjället i stora delar av Jämtlandsfjällen. Den gäller från tisdagskvällen till natten mot onsdagen.

Till havs finns gula vädervarningar utfärdade från södra till norra Östersjön.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.