Storbritannien godkänner Pfizers vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Coronavaccinet från läkemedelsbolaget Pfizer/Biontech har godkänts i Storbritannien och kommer att börja distribueras i landet från och med nästa vecka, rapporterar Reuters.

Enligt Storbritanniens hälsominister Matt Hancock har regeringen idag godkänt en rekommendation från medicinska myndigheter att godkänna vaccinet.

Storbritannien blir därmed det första landet i världen att godkänna Pfizers vaccin som i tester gett ett mer än 90-procentigt skydd mot covid-19. Vaccinen kommer nu att börja distribueras över landet.

– Vaccinet kommer att finnas tillgängligt från nästa vecka, säger Matt Hancock och tillägger:

– Det här är väldigt goda nyheter.

Sverige har tecknat avtal om Pfizers vaccin

Statsminister Stefan Löfven uppgav i mitten av november att Sverige genom EU tecknat ett avtal om tillgång till Pfizers vaccin som ska räcka till 2,3 miljoner svenskar. Sedan tidigare hade Sverige tecknat avtal om coronavaccin med svensk-brittiska Astra Zeneca och belgisk-amerikanska Janssen, vilket enligt Stefan Löfven gör att det kommer att finnas vaccin så att det räcker till hela Sveriges befolkning.

Enligt Sveriges vaccinsamaordnare, Richard Bergström, kan en vaccinering komma igång i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.