Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer att driva på för ytterligare ett sanktionspaket”, sade Magdalena Andersson (S) innan mötet. Foto: SVT

Strid om oljesanktioner mot Ryssland på EU-toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har EU-länderna lyckats visa upp enighet mot Ryssland men för varje nytt sanktionspaket har det blivit svårare. Under måndag och tisdag träffas medlemsländerna för att försöka enas om ett sjätte sanktionspaket med stopp för ryska oljeleveranser.

Sent på måndagskvällen kom ledarna på EU:s toppmöte överens om att stoppa importen av rysk olja, men med vissa undantag, uppger rådsordförande Charles Michel.

EU:s 27 stats- och regeringschefer möts för ännu ett extra toppmöte i Bryssel under måndag och tisdag. Alla punkter på dagordningen har på ett eller annat sätt något med kriget i Ukraina att göra.

Svårast blir att enas om det sjätte sanktionspaket mot Ryssland, som EU-kommissionen presenterade för drygt tre veckor sedan.

Kriget i Ukraina

– Vi från svensk sida kommer att driva på för ytterligare ett sanktionspaket, och vill gå så långt som det bara är möjligt, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Kompromiss om olja

Ett nytt kompromissförslag siktar in sig på att stoppa både rysk råolja och petroleumprodukter, men leveranser via pipeline kommer att undantas tillfälligt.

Det innebär att ungefär en tredjedel av oljeleveranserna till EU inte kommer att beröras av sanktionerna. Dessutom kommer det att ta tid innan de faktiskt är på plats.

– Det blir ändå väldigt mycket bättre än om man inte gör någonting, säger Magdalena Andersson.

Undantaget för olja som levereras i rör och inte på båt, är en eftergift för att länder som Ungern ska gå med på sanktionerna. Men även länder som Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Kroatien har haft invändningar, på grund av sitt beroende av rysk olja.

Trots att en kompromiss är inom räckhåll, finns många lösa trådar. Till exempel frågan om hur länge undantaget ska gälla.

– Vi är inte där än, men det har mognat. Mina förväntningar är låga om att det ska lösas inom de närmaste 48 timmarna, men jag har gott hopp om att det kommer att ske därefter, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på väg in till toppmötet.

Ungern: Inte bra

Enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán finns definitivt ännu ingen lösning på plats.

– Det finns ingen kompromiss just nu. Förslaget vi har fått är inte bra. Vi är redo att ge vårt stöd till paket sex om vi får en lösning vad gäller energisäkerheten för leveranser till Ungern, säger Orbán på väg in till toppmötet.

EU-toppmötet ska även ta ställning till ett nytt ekonomiskt stödpaket till Ukraina på nio miljarder euro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet