Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra uttrycker inget intresse för att närma sig ett samarbete med Sverigedemokraterna och dess partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD vill regera med M och KD

Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson hoppas på ett framtida regeringssamarbete med M och KD. Det framkom under hans tal på partiets landsdagar. De tänkta koalitionspartierna avfärdar blankt Åkessons invit.

Det var en triumferande, om än förkyld, Jimmie Åkesson som tog plats på scenen till rungande applåder från partimedlemmar som ställt sig upp för att välkomna den nyss omvalde partiledaren.

– Vi är på väg att vinna, vet ni det? sade han inledningsvis till åhörarna.

– Vi har inte minst de senaste veckorna sett hur övriga partier närmat sig oss i invandringspolitiken. Moderaterna gör sitt yttersta för att försöka överträffa oss, sade Åkesson och tillade att för att kunna ta nästa steg – för att kunna bli det största partiet, för att ta regeringsmakten – måste SD nu jobba för att öka trovärdigheten.

”Verkligheten ikapp andra partier”

Han redogjorde sedan för sin syn på den senaste tidens utveckling vad gäller flyktingkrisen.

– EU:s yttre gräns kollapsar. Plötsligt pratar alla om invandringspolitiken, plötsligt får vi precis den debatt vi strävat efter, som vi så länge velat ha. Övriga partier handlar nu i desperation, för att – hör och häpna: minska asyltrycket. Verkligenheten har kommit ikapp de andra partierna.

Han sade att ”etablissemanget” nu ser sin chans att utmåla SD som överflödiga, men att det i själva verket förhåller sig tvärtom.

– Jag skulle vilja påstå att det här har mer karaktär av önsketänkande. Vårt inflytande över invandrings- och flyktingpolitiken har aldrig varit större än vad det är nu. Vår roll i svensk politik är nu viktigare än någonsin.

”Kränkt” av Löfven

Åkesson gled därifrån snabbt över till terrorhotet i Europa, Paris-dåden och Stefan Löfvens tal där han menat att Sverige varit naivt för att man saknat en plan mot våldsbejakande terrorism.

– ”Sverige har varit naiva”, känner ni att ni varit det? frågade han retoriskt till åhörarskaran.

– Jag känner mig närmast kränkt av Löfvens påhopp på mig och det svenska folket. Det, Stefan Löfven, kallas inte naivitet, det kallas nonchalans.

Åkesson fortsatte sedan att med sarkastiska undertoner kritisera Mona Sahlin i egenskap av regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Det är så verklighetsfrånvänt att man tappar hakan.

”Planera för nytt politisk landskap”

Det var också tydligt att Åkesson nu anser att partiet nu fått vind i seglen.

– Vi tillhör inte det socialliberala etablissemanget, vi står över det, vi är något annat. Vi ska börja planera för nya förutsättningar i svensk politisk, planera för ett nytt politiskt landskap.

På lång sikt ser Åkesson en ny regeringsbildning:

– En mitten-högerregering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det är nu upp till Moderaterna och Anna Kinberg Batra. Man får väl ändå ge henne att gjort en ganska så exceptionell resa på posten, från det här ”Reinfeldska: öppna-era-hjärtan” till att istället vilja genomföra direktavvisningar.

M: ”SD underblåser otryggheten”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra gav efter Åkessons tal följande skriftliga svar om en potentiell regeringsbildning med SD:

– Sverige behöver både ansvarsfullt ledarskap i dag och reformer för ett starkare Sverige i morgon. Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten. Moderaterna vill leda Sverige åt rätt håll igen och tillsammans med Alliansen.

Även Kristdemokraterna avfärdar SD-ledaren Jimmie Åkessons invit om ett framtida regeringssamarbete.

”Det är inte aktuellt att sätta oss i regering med SD, vi kommer att söka stöd för en Alliansregering. SD:s isolationistiska politik skulle få mycket negativa konsekvenser för svensk ekonomi och säkerhetspolitik”, skriver KD:s partisekreterare Acko Ankarberg i en kommentar till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet