Jan Olsson, utredare vid polisens Nationella bedrägericenter, säger att bedragarna ofta gjort grundlig research om företagen de försöker lura. Foto: SVT

Svenska storföretag utsatta för avancerade miljonbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Ett utstuderat bedrägeri som riktar sig  mot stora multinationella företag sprider sig över världen. Även svenska storbolag har utsatts för bedrägeriet.
– Det rör sig om summor mellan 30 och 50 miljoner kronor i två fall som jag känner till, säger Jan Olsson, utredare vid polisens Nationella bedrägericenter, till SVT Nyheter.

Bedragarna är pålästa och har samlat på sig fakta om de företag som drabbas. De ger sig oftast på stora bolag, till exempel multinationella företag som har kontor över hela världen och många chefer.

Ett antal svenska storbolag har utsatts för mångmiljonbedrägeriet, där någon påstår sig vara en högt uppsatt chef eller verkställande direktör inom företaget.

Är pålästa

Bedragaren mejlar eller ringer till företaget och säger att han befinner sig utomlands på viktiga möten och därför snabbt måste ha pengar för att avsluta en affär.

– Bedragarna har gjort ordentlig research och kan alla viktiga namn inom det företag som de lurar eller försöker lura, säger polisens utredare Jan Olsson, till SVT Nyheter.

Enligt Olsson hackar bedragarna företagets epost och mejlar bolagets ekonomiavdelning – i flera fall har företag betalat ut stora summor pengar.

– Det rör sig om mellan 30 och 50 miljoner kronor i två fall som jag känner till. I det ena fallet lyckades en belgisk bank spärra pengarna, så företaget fick igen dem, säger Olsson.

Miljardindustri

45 länder i världen har drabbats och den amerikanska federala polisen FBI uppskattar att bolag världen över förlorar runt två miljarder kronor varje år på den här typen av bedrägerier. 

De svenska företag som drabbats vill inte prata om bedrägerierna

– Nej, det här är nog ganska pinsamt att berätta om. Att man inte känner igen sin egen chef på rösten känns inte så kul att berätta, men det har förekommit, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel, till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer