Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svenska kraftnät om svenskarnas elkonsumtion: ”Då hade det varit mycket dyrare” Foto: Pia Borgström/SVT, Andreas Zernell/SVT

Svenskarna snålar in på elen – minskar risken för elavbrott

Uppdaterad
Publicerad

De höga elpriserna har fått hushållen att dra ner på sin elförbrukning. I södra Sverige har användningen minskat med nästan en femtedel.

Håller utvecklingen i sig kan det leda till både billigare och säkrare tillgång till el.

– Om förbrukningen minskar har det en direkt påverkan på risken för effektbrist, säger Erik Ek vid Svenska kraftnät.

Tidigare i höstas varnade Svenska kraftnät för att det finns en reell risk att svenska elanvändare kan behöva kopplas bort från elnätet under vissa perioder i vinter. Detta i och med det förlängda driftstoppet vid kärnkraftverket Ringhals, i kombination med förmodade svårigheter att importera el i samma utsträckning som under tidigare vintrar.

Men de svenska hushållens minskade elförbrukning under september månad tyder nu på en minskad risk för bortkoppling, enligt Svenska kraftnät. Totalt minskade hushållens förbrukning med 18 procent i september i år, jämfört med september i fjol.

”Direkt påverkan”

– Om förbrukningen minskar så har det en direkt påverkan på risken för effektbrist, det vill säga risken att kunder kopplas bort, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Han tillägger att det också pressar ner priset:

– Hade vi lagt på de här 18 procenten så hade det varit ett mycket högre elpris.

Ju längre söderut man kommer desto större är minskningen. I elområde 4, där elpriserna legat klart högst, var hushållens minskning 21 procent i september.

– Minskningen är en direkt konsekvens av ett högre elpris, säger Erik Ek.

Ökade på totalen

Totalt sett minskade elförbrukningen i Sverige med 4,3 procent i september. Detta då andra användare, främst industrin i norr, ökade sin förbrukning. I elprisområde 4 minskade den totala elförbrukningen med 7 procent.

– Vi ser i våra analyser att om man bara skulle minska med 2 procent som helhet i södra Sverige så blir risken för att behöva koppla bort elanvändare ungefär fem gånger mindre, säger Erik Ek. 

Så mycket minskade elförbrukningen

  • Hushållen minskade totalt sett sin elförbrukning med 18 procent, medan övriga användares förbrukning ökade med 1 procent.
  • Fördelat per elområde förändrades hushållens förbrukning i elområde 1-4 (från norr till söder) med följande procentsiffror: -12, -14, -18 respektive -21.
  • Övriga elförbrukares förbrukning i elområde 1-4 (från norr till söder) ser ut enligt följande: +24, +5, – 3 respektive 0 procent.
  • Slår man ihop hushållen och övriga elförbrukare får vi den totala förbrukningen. I elområde 1-4 var förändringen under samma period i procent (från norr till söder): +17, + 0, -7 respektive -7. För hela landet var skillnaden minus (-) 4,3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.