Svenskarna splittrade om medlemskap i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär lika många personer är för ett medlemskap i Nato som mot, det visar en undersökning gjord av Novus för SVT. Men nästan var tredje är osäker.

Stridsfordon på Gotlands gator, förflyttningar av trupper och krismöten. Säkerhetsläget i Europa har snabbt förändrats och debatten om Nato har gjort comeback i Sverige. Ungefär lika många i landet är nu för ett medlemskap i Nato som mot. Det visar en undersökning gjord av Novus på uppdrag av SVT.

Något mer än en tredjedel, 37 procent av de svarande, säger ja till Nato-medlemskap. Något färre, 35 procent, säger nej. Men hela 28 procent är osäkra.

Sverige och Nato

Något fler i undersökningen säger alltså ja, men den skillnaden är inte statistiskt säkerställd. Däremot är skillnaden stor jämfört med förra gången Novus ställde frågan 2017. Då sade 32 procent ja till Nato, medan nejsidan var betydligt större med 43 procent.

– Ja-sidan har gått fram kraftigt jämfört med 2017 så nu är det ungefär lika många som är för ett Natomedlemskap som mot ett. Men ungefär en tredjedel kan inte svara på frågan utan står och väger och det är egentligen där den här frågan avgörs, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Rädsla för Ryssland

Stödet är störst bland män. En majoritet av M:s och SD:s sympatisörer är för ett medlemskap. Lägst stöd är det bland V:s sympatisörer. Var femte S-sympatisör vill gå med i Nato.

En klar majoritet, 59 procent, säger också att man är rädd för Ryssland som stormakt. Nästan var tredje, 29 procent, svarar att man är rädd för USA som stormakt.

– Går vi tillbaka några år var det ungefär en tredjedel som var rädd för Ryssland som stormakt. Nu är det en klar majoritet, det är tydligt, säger Torbjörn Sjöström.

”Sverige ska inte gå med i Nato”

En majoritet av riksdagens partier är för att Sverige uttalar en så kallad Nato-option, alltså att Sverige kan komma att gå med i Nato. Endast S, V och MP är mot detta. Men när det gäller ett faktiskt medlemskap så är en majoritet av riksdagens ledamöter mot. De forna allianspartierna, M, C, KD och L, vill gå med i Nato. SD vill däremot inte det, liksom S, V och MP.

”Sverige ska inte gå med i Nato utan det viktigaste Sverige ska göra är att satsa mer resurser på totalförsvaret. Sverige bör dock fortsättningsvis samarbeta med Nato” uppger SD för SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet