Flyktingar vid Migrationsverkets kundcenter. Foto: Drago Prvulovic/TT

Sverige begär flyktinghjälp av EU

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutar i morgon att skicka in en begäran till EU-kommissionen om att asylsökande i Sverige ska fördelas till andra EU-länder. Samtidigt har bara 116 av 160 000 kvotflyktingar ännu fördelats i EU.

– Sverige har länge tagit ett orimligt stort ansvar i jämförelse med andra länder i EU, och nu är vi i ett mycket ansträngt läge. Det är dags att andra länder nu tar sitt ansvar och därför kräver regeringen en omfördelning av flyktingar från Sverige, säger statsminister Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande till TT.

Begäran till EU-kommissionen är en del av den flyktingpolitiska överenskommelsen med Alliansen som blev klar för snart två veckor sedan. På grund av det ansträngda läget i flyktingmottagningen så anser regeringen att Sverige bör få ta del av det fördelningssystem som EU-länderna beslutat om tidigare i år.

Tusk redo att ge stöd

– Det är inte mitt beslut, men jag är övertygad om att Sverige förtjänar vårat stöd. Jag är redo att ge mitt stöd till Sveriges initiativ, sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk om regeringens beslut under en presskonferens på Rosenbad.

Få har fördelats hittills

I september körde en majoritet av EU-staterna över motståndarna i fördelningsfrågan. Att 160 000 flyktingar skulle fördelas mellan EU-länderna under två år kallades för en historisk uppgörelse. Men förra veckan avslöjade Uppdrag granskning att endast 86 personer flyttats hittills, då från Italien. 19 av dem flögs till Sverige.

Den senaste lägesrapporten från EU-kommissionen visar att ytterligare 30 nu ska fördelas från Grekland. Då har totalt 116 av 160 000 kommit till ett nytt EU-land. Dessutom finns än så länge bara 1 418 platser i 14 medlemsländer redo för dessa kvotflyktingar.

160 000 ska fördelas

Enligt ursprungsplanen skulle 54 000 av de 160 000 tas från Ungern, men eftersom Ungern inte vill delta i systemet så är det fritt fram för andra länder att ansöka om avlastning ur den ungerska kvoten. Det är detta som Sveriges regering nu vill göra.

Regeringsbeslutet kommer inte att innehålla någon siffra för hur många av de 54 000 regeringen vill ska omfördelas från Sverige.

Sveriges begäran kommer att behandlas av EU-kommissionen, men frågan lär även komma upp när EU:s permanente ordförande Donald Tusk träffar Löfven i Stockholm på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.