”Amerikanerna sa att de skulle skydda kurderna – men de övergav oss”

Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren och fotograf Pernilla Edholm har besökt Kobane – en symbolisk stad för kurderna. På resan mot staden möter de styrkor som tidigare stod emot varandra nu men som nu vaktar mot en gemensam fiende.

Kobane är en speciell plats för kurderna. Staden har blivit en symbol för kampen mot IS. Segern över terrorgruppen här banade väg för ett växande självstyre, med skydd från amerikanska trupper.

Men efter att USA nu dragit tillbaka styrkor från norra Syrien är det kurdiska självstyrets framtid alltmer oklar, och kartan ritas om.

Det var för två månader sedan som Turkiet inledde en offensiv i de kurdkontrollerade områdena i norra Syrien, och hundratals kurder dödades och fler än hundra tusen kurder tvingades fly från sina hem. 

Se ett längre reportage från Kobane i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.