Elin Jönssons krönika om mansrollen i Ryssland skapade debatt i ryska medier. Foto: SVT

SVT-krönika om ryska män blev viral i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters reporter Elin Jönssons krönika om mansrollen i Ryssland plockades upp av ryska medier och skapade en hatstorm på sociala medier.
– Man har gjort min text till en russofob historia, säger hon.

Det var under tisdagen som Elin Jönsson, reporter och SVT Nyheters tidigare Rysslands-korrespondent, publicerade en krönika med rubriken: ”Ryska män kommer undan med väldigt mycket som en kvinna aldrig skulle kunna”.

Kort därpå plockades krönikan upp av ryska medier, blev viral och lade grunden till en hatstorm.

– Det ryska narrativet, som syftar till att ena det ryska folket, går ut på att berätta hur illa väst tycker om Ryssland. Det är sorgligt att min text utnyttjas i det sammanhanget, säger Elin Jönsson.

I krönikan skriver Elin Jönsson att ryska män är dåliga på att ansvara för familjen och sig själva. Hon resonerar kring vilka konsekvenser det får och orsakerna bakom. Samtidigt skriver hon att en förändring är på gång. Det är dock ingenting som ryska medier har tagit notis om, menar hon.

– De tar bara upp det negativa och menar att jag pekar ut ryska män som svaga och traumatiserade.

Över 900 kommentarer

En av de första att referera till krönikan var Ria Novosti, ett av Rysslands största nyhetsmedier. Därefter delades den av andra kanaler. Tongångarna är hårda, berättar Elin Jönsson.

– Sist jag tittade hade artikeln på Ria Novosti över 900 kommentarer. Folk skriver att jag är en turist som inte vet vad jag pratar om. Andra skriver att Europa är degraderat och uppfostrar män till bögar. En skrev: ”Ta hit henne så ska vi visa henne”. De flesta kommentarerna är hatiska, även om vissa medger att jag har rätt.

Elin Jönsson fick också en förfrågan om att delta i den ryska talkshowen Tiden får utvisa, men avböjde. Det är för politiserat, menar hon.

Spär på polariseringen

– Ämnet är viktigt och det hade varit fantastiskt att sitta i riks-tv och berätta om det, men det är ren slakt. Som medverkande blir man ett slagträ.

Elin Jönsson menar att detta en del i att den ryska befolkningen är utlämnad till den ryska propagandan som syftar till att skapa polarisering mellan Ryssland och andra länder.

– Jag känner igen retoriken. Man har gjort min text till en russofob historia. I morgon är det någon annan text man tar som exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland

Mer i ämnet