Feminism – är det vänster eller höger?

Uppdaterad
Publicerad

Vem har den bästa jämställdhetspolitiken? Det diskuterade Gudrun Schyman (Fi) och Ebba Busch Thor (KD) i Pers hörna.

Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, deklarerade att hon inte är feminist utan kristdemokrat och Fi:s talesperson Gudrun Schyman fick då frågan om Ebba skulle kunna vara med i Fi.

– Nej, det går ju inte, men det är bra att hon säger att hon inte är feminist. Det finns åtskilliga här i Almedalen som säger att de är feminister utan att ha reflekterat över det.

Pers hörna i Almedalen

Det blev en stundtals livlig och hetsig debatt om löneskillnader och hur de skulle överbryggas. Bägge hade varsitt hejarklacksgäng med sig.

Gudrun Schyman ansåg att nu var det dags för Pappa Metall att stå tillbaka lönemässigt för Mamma Kommunal.

När de kom in på arbetstidsförkortningen, som Fi vill driva, ansåg Ebba Busch Thor att det var kontraproduktivt, till och med en katastrof, medan Schyman kontrade med att tidigare arbetstidsförkortningar inte lett till att företag gått omkull eller att ekonomin raserats.

Att de inte var överens framgick tydligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pers hörna i Almedalen

Mer i ämnet