Två som står stadigt på jorden. Foto: Heléne Nyman/SVT

Yttrandefrihet för alla?

Uppdaterad
Publicerad

Var går gränsen för vad man kan säga och tycka? Ska alla partier – även nazistiska – få besöka skolor och propagera? Ska inte ett riksdagsparti som SD få besöka arbetsplatser?

De här frågeställningarna debatterades i Pers hörna med prästen Helle Klein, chefredaktör på Dagens arbete och den borgerliga debattören och skribenten Alice Teodorescu.

Helle Klein sade att de som bekämpar rasismen tystas av hat och hot, medan Svenskarnas parti tillåts uppträda på scenen i Almedalen och Svensk motståndsrörelse får mingla omkring.

– Det verkar nästan som om yttrandefriheten bara är för rasister, sade Helle Klein.

Alice Teodorescu menade att det är en delikat balansgång när det gäller vem som ska få tycka vad, men höll med om att det var olämpligt att ge tillstånd till Svenskarnas parti att vara på scenen. Hon ansåg att agerandet mot Sverigedemokraterna har varit kontraproduktivt. Att folk inte vågar säga vissa saker och att SD odlat sitt martyrskap.

– Förstör man någons möte eller demonstration riskerar man att ens egna möten blir störda, enligt Alice Teodorescu. Demokrati bygger på åsiktspluralism.

Helle Klein ansåg att man inte ska störa möten, men att protestera genom att vända ryggen mot mötet är bra, och att anställda på arbetsplatser protesterar mot besök av Jimmie Åkesson är suveränt bra.

– Även Hitler var folkvald och Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, menade Helle Klein. Att

Normalisera dem är livsfarligt.

Alice Teodorescu höll med om att vända ryggen till var en bra symbolhandling, men att  det inte ändrar deras åsikter – de måste bemötas i sakfrågor.

På frågan om alla partier ska släppas in i skolan svarade Helle Klein nej. Elever ska inte behöva möta partier som hatar dem, sade hon. Alice Teodorescu däremot ansåg att alla ska släppas in. Eleverna behöver lära sig att tänka kritiskt och kunna hantera hemska åsikter, och det bättre att de möter åsikterna i skolan än bara ute i samhället.

Hur ser det då ut med yttrandefriheten? Helle Klein tyckte att utrymmet minskar och att folk inte vågar vara på barrikaderna i samma utsträckning pga alla hot.

– Som högerdebattör har jag också utsatts för hot och funderat på om jag borde sluta skriva, berättade Alice Teodorescu som tycker sig se en farlig tendens att aktivt vilja missförstå varandra. Vilken grupp du tillhör stämplar vad du förväntas tycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pers hörna i Almedalen

Mer i ämnet