Landsbygdskramare

Uppdaterad
Publicerad

Hur står det till med landsbygden? Håller den på att bli politiskt intressant igen? Det diskuterades i Pers hörna med journalisten och krönikören Lotta Gröning och Lars Anders Johansson, projektledare på Timbro.

Lotta Gröning bor själv på landsbygden, i en liten by, och som hon beskrev det ”jag bor granne med en bäver”.

Kvinnor flyttar

Pers hörna i Almedalen

Hon menar att det finns en gammal struktur som innebär att man ska jaga, att kulturutbudet är dåligt och man behöver vara en överlevare i glesbygden. Hon säger att det inte är konstigt att kvinnorna flyttar till städerna.

– Det finns ett visst nostalgiskt perspektiv på landsbygden, men jag tycker att det i grunden är positivt att människor flyttar till städerna, säger Lars Anders Johansson. Det handlar om strukturomvandling.

Lotta Gröning menar att bredband är landsbygdens framtid och att det digitaliserade samhället kommer att innebära att maskiner tar över jobben och städerna blir överbefolkade med arbetslösa människor. Det kommer att bli en jättearbetslöshet, enligt henne.

Inga bidrag

På frågan om landsbygden behöver bidrag var de båda rörande överens om att det skulle det inte vara några bidrag.

Lotta Gröning menade att landsbygden inte behöver bli försörjd och tyckte till och med att EU-bidragen kunde försvinna, och Lars Anders Johansson ansåg att ett hållbart samhälle måste stå på egna ben och inte vara beroende av offentlig sektor.

Vilka partier kramar då landsbygden? Enligt Lotta har Centern mycket snack och lite verkstad, medan hon gillade Vänsterpartiet och Kristdemokraternas program. Lars tyckte att Centern var kluven mellan klassiska bondeförespråkare och liberalerna på Stureplan.

Alla sura män

Till sist så undrade deltagarna vad man skulle göra med alla sura män som sitter kvar på bygden när kvinnorna har flyttat, men något svar levererades inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pers hörna i Almedalen

Mer i ämnet